Een avond vol wantrouwen in Emmen: ‘Het gaat allang niet meer om de buurtverenging’

Het wordt nog een hels karwei om de twee strijdende bewonersgroepen in de buurt Bargermeer/Meerveld in Emmen weer enigszins op één lijn te krijgen.

Deze conclusie lijkt gerechtvaardigd na een maandagavond gehouden informatieavond in woonzorgcentrum Holdert waarbij alle bewoners van de buurt waren uitgenodigd. De avond was op touw gezet door de gemeente Emmen en de Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD).

Verdachtmakingen

Het doel was om samen ideeën te bedenken voor de toekomst en een begin te maken van het normaliseren van de verhoudingen. Dat eerste, dat lukte nog aardig. Maar naarmate de avond vorderde werd de sfeer steeds grimmiger en vlogen de verdachtmakingen over tafel. Flink wat mensen stapten uit onvrede voor het einde van de bijeenkomst op.

De spanningen in de buurt zijn in de afgelopen maanden hoog opgelopen door een interne machtsstrijd rond het buurtgebouw. De rechtbank besloot in kort geding dat het nieuwe interim-bestuur rechtsgeldig is gekozen. Dit besluit bracht de rust niet terug. Het oude bestuur is het niet eens met de uitspraak van de rechter en tekende hoger beroep aan. Uit voorzorg draaide burgemeester Eric van Oosterhout op 7 juni het buurthuis op slot. Het gebouw is nog altijd gesloten.

Tijd voor een nieuwe start

Halverwege vorige maand maakte de gemeente Emmen bekend dat zij Bargermeer/Meerveld gaat helpen om een nieuwe start te maken met de gelijknamige buurtvereniging. Er moet een nieuw bestuur komen dat een breed draagvlak heeft onder de bewoners, met daarin geen leden van het huidige interim-bestuur en het vorige bestuur dat aan de kant is gezet.

Hoewel maandag in het begin van de avond werd vastgesteld dat iedereen verlangt naar een buurt met meer onderling vertrouwen en respect, kwamen beide partijen er nadien helemaal niet meer uit. Het wantrouwen in de zaal was groot. ,,Het gaat al lang niet meer om de buurtvereniging’’, verzuchtte een van de aanwezigen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.