Een beetje Hollandse branie in de Japanse schoolklas

Na drie maanden stoomcursus jenaplanonderwijs in Echten keren twaalf Japanse leraren terug naar hun land. Worden Japanse scholieren straks iets meer losgelaten op school?

Op het bovenste treetje van de etagère liggen oer-Hollandse stroopwafeltjes. Een schaaltje lager is gevuld met Japanse borrelmix. Cadeautjes liggen ernaast op tafel te wachten tot ze opengemaakt worden. Het is een Nederlands-Japans feestje op landgoed Het Bovenveen in Echten. Twaalf Japanners staan te popelen om hun Nederlandse diploma in ontvangst te nemen.

Ontslag voor studie in Echten

Drie maanden lang hebben twaalf Japanse docenten zich de technieken van Nederlands jenaplanonderwijs eigen gemaakt. Sommigen namen in Japan ontslag om in Echten de studie te kunnen volgen. ,,En dat is spannend. Want het is een heel ander soort onderwijs en het kan maar zo zijn dat ze niet meteen weer een baan vinden in Japan”, zegt directeur Hubert Winters van Jenaplan Advies en Scholing (JAS).

‘In Japan geven leraren alleen instructies’

Vanuit het kenniscentrum in Echten probeert JAS de inzet van jenaplanonderwijs in binnen- en buitenland te vergroten. Bij jenaplanonderwijs zitten kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar in de klas. Het onderwijs richt zich naast de standaardtaken als leren lezen en schrijven op de opvoeding en de wereldoriëntatie van een kind. Inititiatief van het kind staat centraal.

,,In Japan geven leraren alleen instructies. Communicatie is eenrichtingsverkeer”, zegt Megumi Makino. De 30-jarige kleuterschoollerares uit Okayama, Zuid-Japan, heeft zich verbaasd in Nederland. ,,Hier heb je gesprekken tussen leraar en leerling. Dat alleen al is heel anders.”

‘Geef ze ruimte en ze zijn creatief’

Tijdens de diploma-uitreiking legt Winters uit waarom hij denkt dat Japan baat heeft bij andere onderwijsvormen. ,,In Japan kunnen ze heel goed dingen kopiëren en verbeteren. Dat zie je in alles, zoals hun auto’s en electronica. Eigen initiatief zie je maar weinig. Maar als je ze de ruimte geeft, zijn ze heel creatief.”

Op werkbezoek in Japan werd hij toegezongen door een schoolklasje. Op een video is te zien dat alle kinderen strak naast hun schoolbankjes staan. ,,Wat opvalt, is dat er geen kind lacht. Natuurlijk willen wij dat kinderen hier af en toe wat gehoorzamer zijn, maar wij willen wel dat kinderen een gelukkig bestaan hebben. Wij leren kinderen dat je niet alleen maar dienstbaar hoeft te zijn.”

Burgemeester Roger de Groot maakt Japanners ‘happy’

De eerste jenaplanschool in Japan opent in 2019. Winters hoopt dat met het uitreiken van de internationaal erkende hbo-diploma’s deze onderwijssoort een vlucht neemt in Japan. De kennismaking met Nederlandse jenaplanscholen heeft Makino in ieder geval geïnspireerd.

,,Happy. So happy!”, zegt ze, als ze haar diploma van burgemeester Roger de Groot heeft ontvangen. ,,Ik blijf nog tot september in Europa. Daarna wil ik in Japan een kleinschalige manier van jenaplanonderwijs proberen op te zetten.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.