Een bijzondere wedstrijd: korfballers spelen tegen basketballers

Ze speelden al een tijd in dezelfde zaal en de coaches kennen elkaar goed. Over en weer werd geroepen: ,,We moeten echt tegen elkaar gaan spelen!”. Nu is het zo ver.

Beide teams spelen met een bal en hebben een ring waar ze een bal in moeten gooien. Maar daar houden de gelijkenissen al snel op. Toch spelen de basketballers van Red Giants donderdagavond tegen de korfballers van DOS’46. Een bijzondere wedstrijd.

Rokjes

Zo mag er bij korfbal niet gedribbeld worden en staan de aanvallers en verdedigers vast in een bepaald deel van het veld. En oja. Korfbal is een gemengde sport.

,,Spelen ze in rokjes?”, was een van de eerste vragen die Patrick Koning (42) van zijn spelers kreeg. Koning is coach van het basketbalteam van de Red Giants. ,,Ja natuurlijk dragen ze rokjes!”, zegt Daniel Hulzebosch (41) lachend. Hulzebosch is de coach van het korfbalteam van DOS’46. Hulzebosch: ,,En ze dragen zelfs getailleerde shirtjes.”

Maar basketballen wordt voor de vrouwen toch pittig. De basketballers zijn behoorlijk lang en sterk. ,,Misschien moeten we daar nog iets op verzinnen”, aldus de korfbalcoach.

Hoe het werkt

De teams zullen vier tegen vier spelen op twee verschillende velden. Op het ene veld staat een basket en op het andere veld een korf. De aanvallers wisselen de verdedigers af om de twee doelpunten (een regel uit het korfbal) en de teams zullen elk kwart wisselen van veld (een regel uit het basketbal). Tussen de kwarten door is er een zogenaamde schotcompetitie. Een minuut schieten op de basket en een minuut op de korf. Daarnaast is er in de rust een dunkwedstrijd met een jury.

Dunken is een term uit het basketbal. De aanvaller maakt hierbij een hoge sprong richting de ring en ‘slaat’ de bal in de basket. Koning: ,,Basketbal heeft steeds meer invloed op de korfbalspelers, hoorde ik. Zij dunken tegenwoordig ook vaker.”

Teamspirit

Wie er vanavond wint, durven de coaches nog niet te zeggen. Ze hopen vooral dat er veel publiek komt en dat de wedstrijden goed zullen zijn voor de teamspirit. En ondanks dat de basketballers het niet zo durven uit te spreken, hebben ook zij er volgens coach Koning zin in.

Om 20.00 uur is de aanvang in sporthal Ezinge en zullen de teams starten met de warming up waarna het om 20.30 uur los gaat op het veld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.