'Een dierentuin zonder bezoekers heeft eigenlijk geen bestaansrecht': Podcast Hongerige Wolf gaat naar Wildlands, waar het nu akelig stil is

Hongerige Wolf

De entreepoort van dierentuin Wildlands in Emmen is vanwege de coronamaatregelen opnieuw gesloten, net als een groot deel van 2020. Hoe is het leven in een dierenpark in lockdown? ,,Zonder bezoekers heeft een dierentuin eigenlijk geen bestaansrecht.”

Het is overmacht, niemand is hier schuldig aan en het is voor Wildlands niet ellendiger dan voor andere ondernemers, benadrukt directeur Erik van Engelen. Maar zuur is het wel, die lockdown. Juist nu. ,,We zaten echt op de goede weg. We waren veel vruchten aan het plukken van het nieuwe beleid waar heel veel verbeteringen samenkwamen.”

In de dierentuin draait het leven voor veel dierverzorgers gewoon door. Dagblad van het Noorden krijgt in de podcast Hongerige Wolf een kijkje achter de schermen bij verzorgers Renee en Marisca. Ze missen het publiek. En sommige dieren hebben echt wel in de gaten dat het extra stil is.

Steun van de overheid is nodig

De vissen schrikken ineens als ze iemand zien langslopen en otters springen gelijk in de veren als ze voetstappen in de buurt horen. Die voetstappen kunnen in deze lockdown maar één ding betekenen: er is een dierverzorger met eten onderweg naar het verblijf.

Van Engelen hoopt op steun van de overheid. In februari komt het ministerie van landbouw met een noodfonds van 39 miljoen euro. Hoe dat geld verdeeld wordt, is nog onbekend. Ondertussen lopen de maandelijkse vaste lasten van 1 miljoen euro gewoon door.

Een lichtpunt aan de horizon ziet Van Engelen nog niet. ,,Ik vind het geen onrealistisch scenario dat heel 2021 nog in het teken staat van corona. Daar ga ik van uit, daar hebben we onze begroting op gemaakt.”

Luister de podcast op Apple Podcasts , Spotify of je favoriete podcast-app. De aflevering is hierboven ook te beluisteren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Hongerige Wolf
Podcast
Wildlands
Aanrader van de redactie
menu