Een dode das in de berm van de N34 bij Exloo: ‘Soms verdwalen ze en steken dan de weg over’

De N34. Foto: Archief/Harry Tielman

Automobilisten keken maandagochtend op de N34 tussen Exloo en Borger even raar op. Ligt daar nou een dode das in de berm? Of is het toch een wolf?

Weggebruikers schakelden de provincie in, onder wie enkelen via Twitter. Even na tien uur nam de kantonnier (de weginspecteur die zich met het onderhoud van de weg bezighoudt, WB) van de provincie Drenthe poolshoogte. Die constateerde dat het om een dode das ging. Het beest lag in de berm tussen de provinciale weg en de Borgerderweg tussen de afslag Exloo en Ees.

,,Het beestje is in de nacht van zondag op maandag bij het oversteken aangereden”, zegt woordvoerder Amarins van der Feen van de provincie Drenthe. ,,De weginspecteur heeft de das vervolgens met een aanhangwagen opgehaald. Vervolgens is het beest begraven.”

‘Dit gebeurt een paar keer per jaar, hooguit’

Volgens Van der Feen komt het af en toe voor dat een das in Drenthe wordt aangereden. ,,Een paar keer per jaar, hooguit. Maar het is ook niet uitzonderlijk, aldus de boswachter die wij naar aanleiding van deze vondst nog even hebben gesproken.”

Mogelijk is het beestje verdwaald en de wildtunnels uit het oog verloren. ,,Via rasters in de berm komen dieren dan uiteindelijk bij de kleine wildtunnels uit. Soms raken ze de weg kwijt en steken dan de weg over. Drie jaar geleden heeft de provincie nog onderzoek gedaan naar het gebruik van die tunnels, waaruit bleek dat dassen die vrij goed gebruiken.”

menu