Thomas Bugel is de nieuwe locatiedirecteur van de bloemenveiling in Eelde. Foto: Royal FloraHolland

Een einde aan de fysieke bloemenveiling Eelde, maar toekomst is verzekerd

Thomas Bugel is de nieuwe locatiedirecteur van de bloemenveiling in Eelde. Foto: Royal FloraHolland

Na onzekere tijden moet de bloemenveiling in Eelde door middel van flinke investeringen logistiek en commercieel voorop gaan lopen binnen Royal FloraHolland. Dat betekent wel dat er een definitief einde komt aan het fysieke veilen.

De bloemenveiling in Eelde heeft al jaren moeite om het hoofd boven water te houden en schrijft maar net zwarte cijfers. Om het tij te keren is Royal FloraHolland al een tijdje bezig om verschillende moderniseringen door te voeren. De nieuwe locatiedirecteur Thomas Bugel moet van de veiling een volwaardig onderdeel maken van het megabedrijf.

Mogelijkheden benutten

„We zijn tot de conclusie gekomen dat de locatie in Eelde enorme mogelijkheden biedt, als je ze weet te benutten en bereid bent flinke investeringen te doen”, legt hij uit. „Die bereidheid is er nu. Mijn doel is om met Eelde logistiek en commercieel voorop te gaan lopen en als voorbeeld te dienen voor onze grotere veilinglocaties.”

De ambitieuze Bugel wil binnen 5 jaar een omzetverdubbeling zien. Om dat te bewerkstelligen wordt het verouderde ict-systeem gemoderniseerd en ook de infrastructuur gaat flink op de schop. Klanten kunnen online meebieden, zonder fysiek aanwezig te hoeven zijn in de veilinghal.

Door middel van ‘order picken’ wordt de logistiek efficiënter. Bloemen rijden niet allemaal kar voor kar de veilinghal in, maar medewerkers zoeken op de veiling gekochte partijen vanuit de koelcel uit, om ze vervolgens in één rechte lijn richting de koper te brengen. De nieuwe werkwijze start over een paar weken en als dit goed bevalt, wordt dit systeem ook op de grotere veilinglocaties uitgerold.

Onrust

Dit betekent wel het definitieve einde van de fysieke bloemenveiling in Eelde, waarbij bloemen stuk voor stuk onder de klok door gaan. Dat plan ligt er al een tijdje, maar zorgde voor onrust bij een aantal bloemisten in Noord-Nederland. Die luidden vorig jaar de noodklok en stelden dat juist het fysieke veilen Eelde nog enig bestaansrecht geeft. Afschaffing zou tot ondergang leiden en de sfeer tussen de leiding op Eelde en een groep bloemisten rondom Gerard Bolhuis werd er niet beter op.

„We hebben de afgelopen tijd goede gesprekken met de klantcommissie gevoerd”, zegt Bugel. „Sommige bloemisten zitten hier al tientallen jaren en hebben ervoor gezorgd dat Eelde nog altijd bestaat. Uiteindelijk zijn zij vooral bang dat deze veiling ten onder gaat en verzuipt in het geweld van de grote drie veilingen. Dat begrijp ik heel goed.”

loading

Samen met de klantcommissie is Bugel op zoek gegaan naar een goed alternatief voor het fysieke veilen. Daaruit is het idee van een fotostraat ontstaan. „Die maakt van alle bloemenkarren zeer goede foto’s, voordat ze in de koelcel gaan. Op grote schermen in de veilinghal zien de bieders die foto’s vervolgens levensgroot voorbij komen. Zo krijgen ze toch een duidelijk beeld van de partij bloemen, zonder dat alles daadwerkelijk onder de klok door hoeft.”

Eelde blijft voor kleinere ondernemers een belangrijke veiling, verzekert Bugel. „Ook in de toekomst kun je hier snel een breed assortiment inkopen. En omdat we dicht bij de Duitse grens zitten, is dat heel interessant voor bloemisten in Duitsland en Scandinavië. Eelde moet echt dé logistieke hub worden voor Noord-Europa.”

‘Samenwerking sterk verbeterd’

Bloemist Gerard Bolhuis is blij met de afspraken die zijn gemaakt met de nieuwe directeur. „De samenwerking is sterk verbeterd, hij begrijpt waar wij ons zorgen over maken. Het liefst hadden we de fysieke veiling behouden, maar we zijn het redelijk eens geworden over dit alternatief. Hopelijk houden we de beleving op de tribune vast, want dat is het belangrijkste kenmerk van onze veiling.”

Bolhuis is ervan overtuigd dat Royal FloraHolland er alles aan gaat doen om Eelde overeind te houden. „Dat ze de afzetmarkt in Duitsland willen vergroten roepen ze al jaren. Maar ik heb er vertrouwen in dat het onder deze nieuwe leiding ook daadwerkelijk een keer gaat lukken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu