Een etmaal basketballen voor KWF Kankerbestrijding

Op 3 juni begint Heren 1 van basketbalvereniging Assist uit Assen aan een bijzondere recordpoging: 24 uur lang basketballen voor KWF Kankerbestrijding

Al dertien jaar lang loopt trainer Edward Spier uit Assen rond met het idee om voor een wereldrecord basketbal te gaan. ,,Ik nam toen voor het eerst contact op met Guinness World Records. Jaren later ben ik weer bezig geweest. Toen bleek dat het wereldrecord inmiddels op 127 uur stond.”

Twaalf tegenstanders

De ambitie om het wereldrecord te verbreken verviel hiermee, maar het bleef kriebelen bij Spier. Vanaf vrijdagavond 3 juni spelen de mannen van het eerste van Assist in sporthal De Spreng een etmaal lang basketbal tegen twaalf verschillende tegenstanders.

Zo spelen ze wedstrijden van twee uur tegen diverse jeugdteams van Assist, twee damesteams en tegen teams uit onder meer Veendam en Zuidlaren. ,,De meeste teams die we vroegen waren meteen dolenthousiast. Over het spelen in de nacht waren ze vaak wat terughoudender. Dat is wel even een probleem geweest, maar het is gelukkig nu opgelost.”

Nederlands record

Met de actie hopen de mannen een Nederlands record neer te zetten. ,,We zijn het eerste team in Nederland wat de uitdaging aangaat om 24 uur achter elkaar te spelen.” Met de actie willen ze zoveel mogelijk geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding. ,,In mijn familie hebben we er constant mee te maken en een jongen uit ons team heeft zijn moeder eraan verloren”, licht Spier de keuze voor het goede doel toe.

,,Iedereen weet waar KWF voor staat. En het sluit goed aan bij de landelijke marathonacties die ze houden. Al wisten we toen we dit bedachten daar nog niets van”, vult speler Bhodi Lesage aan. Naast de donaties gaat ook een deel van de kantineopbrengsten naar het goede doel.

Drie maanden voorbereiding

Over de indeling van het etmaal hebben de heren al uitgebreid nagedacht. ,,Tijdens de eerste drie wedstrijden is het hele team erbij. Vanaf de vierde wedstrijd speelt de helft en krijgt de andere helft een uur rust. Bij de laatste drie wedstrijden zijn we er allemaal weer bij.”

Dik drie maanden duurt de voorbereiding op de recordpoging, waarin ze worden begeleid door de fysiotherapiepraktijken PFP en SKS. ,,Ze begeleiden ons met de opbouw van de trainingen en met het voorkomen van blessures.”

Is het eerste mannenteam van de vereniging straks niet bang om te verliezen van jeugd- en damesteams? ,,Nee”, zo zegt Spier. ,,Winst of verlies maakt niet uit. Als we het record maar halen. Dat is het doel.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.