Een nieuw schoolgebouw in Emmerhout, meteen hufterproof

Op de plek van de leegstaande Mgr. Bekkersschool in de wijk Emmerhout komt een nieuw schoolgebouw voor speciaal basisonderwijs.

Het gaat om een pand voor de scholen Toermalijn en Aventurijn, die nog gehuisvest zijn aan de Sparrenlaan. Onderzoek wijst uit dat nieuwbouw goedkoper is dan het onderkomen aan de Sparrenlaan aan te passen aan moderne eisen en de wensen van de beide scholen.

De Sparrenlaan is een zijstraat van de Wolfsbergenweg en grenst aan het bosgebied Emmerdennen. Het voorste gedeelte van de school in deze straat geldt als een provinciaal monument. Het achterste gedeelte dat grenst aan de straat Hagedoorn heeft geen beschermde status.

Nadat de Toermalijn en de Aventurijn zijn vertrokken, komt het tientallen jaren oude gebouw in handen van de gemeente Emmen. Wat er dan met dit pand gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

Anti-kraak

Onderwijsstichting Primenius heeft zelf het voormalige terrein van de Mgr. Bekkersschool aan de Laan van de Kinholt uitgekozen als nieuwbouwlocatie. Om daar te kunnen bouwen, moet eerst de voormalige katholieke basisschool tegen de vlakte.

Dit pand wordt nu bewoond in het kader van anti-kraak. De kosten voor nieuwbouw bedragen zo’n 3,5 miljoen euro. Dit is exclusief de kosten voor de verhuizing en aanpassing van het terrein. De verwachting is dat de gemeenteraad in december het benodigde budget beschikbaar stelt.

Afgelegen, weinig woningen in de buurt

De keus voor het voormalige terrein van de Mgr. Bekkerssschool kan opvallend worden genoemd. Deze katholieke basisschool had in het verleden vaak last van inbraken en vandalisme. De toenmalige directie wees er toen vaak op dat de school afgelegen stond, met weinig woningen in de buurt.

,,Daar zijn wij van op de hoogte’’, zegt Mariska Tabak, woordvoerster van de gemeente. ,,Het ging toen om twee los van elkaar staande gebouwen met veel dode hoeken en een dak dat makkelijk toegangelijk is. Het is een uitdaging voor de architect om het nieuwe gebouw meteen hufterproof te maken.’’

Met busjes naar school

Het terrein in Emmerhout is beschikbaar en heeft nog altijd een onderwijsbestemming. De leerlingen van de Toermalijn en de Aventurijn kunnen aan de Sparrenlaan blijven tot hun nieuwe schoolgebouw klaar is.

Het merendeel van hen wordt met busjes naar school gebracht. Daarmee wordt rekening gehouden bij de nieuwbouwplannen. Tabak: ,,Mogelijk zijn er daarom in de directe omgeving van het nieuwe schoolgebouw aanpassingen nodig.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.