'Een slimme carbidschieter gebruikt ballen, zeker niet het ijzeren deksel'

Bijna was zijn schedel eraf. Door het ijzeren deksel, bij het carbidschieten. Burgemeester Theo Segers van Staphorst weet uit ervaring hoe gevaarlijk het kan zijn. Dit jaar doet hij het met ballen. En hij raadt iedereen aan hetzelfde te doen.

Het is een wonder dat ‘ie überhaupt nog iets hoort, burgemeester Theo Segers van Staphorst. Op 31 december 2016 deed hij echt álles fout tijdens het carbidschieten: voorover gebukt met een aanstekertje in zijn knuist, zonder gehoorbescherming bij een rechtopstaande melkbus met ijzeren deksel.

Een filmpje van het bijna-ongeluk staat nog altijd online. De burgemeester is zichtbaar aangeslagen door de dreun, de vlam en het ijzeren deksel dat rakelings langs zijn hoofd gaat. Zijn typerende hoed wappert van zijn bol. De burgemeester grijpt direct naar zijn oren.

Les carbidschieten

Maar inmiddels weet hij beter; wijs geworden door de burgemeester van Kampen, die hem persoonlijk een lesje carbidschieten gaf.

Maandag stond de burgemeester van Staphorst als ‘professional’ tussen zijn Friese, Groninger en Drentse collega’s Jaap Kuin (Pekela), Klaas Agricola (Dantumadiel) en Karel Loohuis (Hoogeveen). In Staphorst werd de aftrap gegeven voor de campagne ‘BOCK’ (‘Bewust Oplettende Carbid Knaller’). Met als boodschap: een echte ‘Bock’ gebruikt ballen. Zachte ballen, welteverstaan, beslist zeker geen ijzeren deksel.

„Voor de knal maakt het helemaal niks uit”, aldus Siske Klaasens, adviseur gevaarlijke stoffen bij de veiligheidsregio Groningen en commandant brandweer Eemsdelta. Hij is een liefhebber van knallen, dat bleek wel uit zijn uitleg hoe carbid nou eigenlijk werkt.

Melkbussen steeds duurder

De burgemeesters zijn ook liefhebbers. Sterker, ze werpen zich op als traditiebeschermers tegen de regelmakers uit de Haagse bubbel. Maar mompelden wel dat wat hun betreft het net zulk slecht weer mocht zijn tijden Oud & Nieuws als maandagochtend „Liefst nog een beetje meer regen.”

Tja, „het is maar net door welke bril je het bekijkt”, aldus Klaassen, mét veiligheidsbril. Te veel regen is ook weer niet goed, want dan gaan mensen knoeien met benzine om de vuren gaande te houden, aldus Bianca Habing van het brandwondencentrum Groningen Martini Ziekenhuis. „En dan zien wij ze weer.”

Carbidschieten wordt steeds populairder, aldus John Schoonheim, voorzitter van de Stichting Carbidschieten Drenthe. Dat vertaalt zich in prijzen tussen de 100 en 150 euro voor een hele goede, ijzeren melkbus. De Melkbusshop in het Drentse Ruinerwold verkoopt nieuwe („exacte kopie van het origineel”) 30-liter-bussen voor 117,50 euro. Een roestige kost slechts 60 euro, maar dan krijg je geen drie maanden garantie. De topkwaliteit ‘Makkinga’-melkbus komt op 125 euro.

‘Weghalen uit de bravoure-sfeer’

„Op filmpjes op internet zie je carbid altijd in combinatie met heel veel bravoure, en uit die sfeer willen we carbid juist weghalen”, zegt Bjorn de Vries van het Martini Ziekenhuis. „We willen dat altijd in ieder geval ééntje zijn hoofd erbij houd: de Bock.”

Bij het Martini Ziekenhuis piekte het aantal carbidslachtoffers december 2014: ineens tien slachtoffers, terwijl daarvoor het er amper één, twee waren. Door het verbod overdag vuurwerk af te schieten, gingen veel mensen over op carbid. En dat vertaalde zich direct in de cijfers.

In 2015 kreeg het Martini Ziekenhuis vier slachtoffer, in 2016 drie slachtoffers en vorig jaar een tiental mensen. „Daarvan waren er vijf uit Overijssel”, aldus Habing. „Meestal is het een steekvlamverbranding. De mensen herstellen vaak, maar wel afhankelijk van de vlam en of er direct is gekoeld of dat er kleding bij in brand is gevlogen.”

Domme pech

Soms heeft een verwonding niks te maken met onveiligheid, maar alleen met domme pech. Habing: „Een jongen uit Zwolle ging kijken waarom het niet afging. Ze hadden keurig een elektrische ontsteking gemaakt, waardoor ze op afstand konden blijven. Maar dat weigerde. Na tien minuten ging hij kijken. Hij is er gelukkig redelijk goed vanaf gekomen. Hij heeft zijn zicht behouden.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.