In de vroege ochtend van zondag is een 21-jarige man aan De Haar in Emmen neergestoken. In de wijk kijkt amper iemand vreemd op van het incident.

De aanleiding van de steekpartij? Veel wijkbewoners houden het op een overval. Dat is tenminste wat er rond zoemt aan De Haar, in de wijk Emmerhout. Er gebeurt gewoon wel eens wat in de wijk, klinkt het.

De politie kent die verhalen over een overval ook, zegt Anne Kok van de politie Noord-Nederland. ,,Het is zeker een van de scenario’s. Ook dat er meerdere betrokken daders kunnen zijn.”

‘Gestoken in de buik’

De steekpartij moet ergens tussen vijf en zes uur in de ochtend zijn gebeurd. Volgens een van de buurtbewoners was het rond twintig over vijf. Haar man was tegen die tijd een sigaretje aan het roken op een balkon toen er geschreeuw klonk. Een enkeling kreeg het rumoer in de vroege zondagochtend mee. Veel mensen lagen nog op een oor.

Iedereen heeft van de steekpartij gehoord. Een 21-jarige jongen is gestoken in zijn buik, klinkt het. De man zou niet levensgevaarlijk gewond zijn. ,,De ambulance heeft hem wel afgevoerd”, zegt een vrouw terwijl ze over de balustrade van haar balkon op 1 hoog hangt.

De hele ochtend zijn agenten en rechercheurs van de forensische opsporing bezig met onderzoek. De dader is gevlogen en nog voortvluchtig. Veel mensen knikken naar een flatje aan de overkant. Tot twee maanden terug zat daar nog een drugspand. ,,Een crackhouse”, zegt een man met Slavisch accent. Aan De Haar wonen aardig wat mensen uit voormalig Joegoslavië, die eind jaren 60 naar Emmen trokken. Om daar te gaan werken. Bij kousenfabriek Danlon bijvoorbeeld. Veel van hen bleven. loading

Mensen die aan De Haar wonen, het is een wijk met sociale woningbouw, wonen hier lang. Ze gaan niet zo maar weg, voelen zich prettig, onder de schaduw van de 55 meter hoge woontoren Emmerhout.

Maar vrijwel allemaal zeggen ze het: de wijk is veranderd. Ja, er kwam een nieuw winkelcentrum (Emmerhout) met een Lidl en een zonnestudio. En vroeger was er ook wel eens wat natuurlijk. Zoals huurhuisjes die in de nacht roodverlicht waren. ,,Privaat hoerenhuisje”, zegt een man die samen met zijn vrouw op hun balkonnetje zit. Hij buldert van het lachen. ,,Kwamen de mannen met stropdasjes even langs. Dat is niet meer.”

Er kwam wel wat anders.

Overlast voornamelijk. Van drugscriminelen en gebruikers. Maar ook jongeren zwerven hier rond. Hangen in de buurt en vervelen zich. ,,De politie komt hier bijna nooit meer. Ik durf ‘s avonds niet meer over straat”, zegt een vrouw die al ruim vijftien jaar aan De Haar woont. Ze heeft haar wijk zien veranderen, zegt ze. Een andere vrouw zegt angstig te zijn. ,,Ik weet niks. Je moet hier niet te veel over praten.” Of die angstgevoelens terecht zijn, is onduidelijk. Harde cijfers zijn er niet te krijgen in het weekend. Maar het gevoel van onveiligheid is aanwezig onder een deel van de wijkbewoners.

‘Jonge gastjes met grote messen’

De steekpartij van zondagochtend verbaast de vrouw, die van de balustrade, in ieder geval niks. Net zoals andere wijkgenoten rept ze over verloedering. Drugspanden en intimiderende jeugd uit andere delen van Emmen. ,,Die hebben nu met corona helemaal niks meer te doen. Dus hangen ze hier. Drinken ze bier.”

Vooral op vrijdag- en zaterdagavond, zegt een man van begin dertig. Hij maakt zich zorgen. Volgens hem lopen er ‘jonge gastjes’ van 12 tot 17 jaar rond met grote messen op zak. ,,Ook hier. Wat ik je zeg.”

,,Krijg ik straks een mes in mijn mik? Of mijn vriendin?” De man zegt vol overtuiging PVV te stemmen. ,,Ik ben geen racist, maar ik vind wel: eigen volk eerst.” En dat eigen volk van hem is er steeds minder, vindt hij. ,,Nou ja, het is niet zo dat er alleen maar groepen Somaliërs of Marokkanen hangen hoor. Er zijn ook blanken bij. Het is echt duo-penotti met die hanggroepen.”

Hij is nog niet uitgesproken of er klinkt een harde knal tussen de woondozen van De Haar. Iemand heeft in de buurt een stuk zwaar vuurwerk afgestoken.

Verwarde personen

Een andere man - iedereen wil wel praten, maar anoniem - zegt dat er ieder jaar wel twee of drie flinke incidenten zijn. Twee jaar terug werd er nog iemand door zijn benen geschoten, vertelt hij. ,,Vechtpartijen. Geschreeuw. Het probleem ligt bij de woningbouwvereniging Lefier. Die plaatsen hier verwarde mensen. Mijn bovenbuurman wilde twee weken geleden nog naar beneden springen. Om de zoveel tijd moet de politie op komen draven voor zulke sociale gevallen. Die hebben toch ook wel wat anders te doen?” En toch: ,,Ik woon hier graag.” Een andere man knikt. ,,Ja, er is overal wel wat.”

Veel informatie over de steekpartij is er niet. Het zou dus om een overval gaan. En de dader? Zijn oma zou aan De Haar wonen, vlak onder het voormalige crackhuis. De politie laat op de zondag in ieder geval weinig los. Ze houden er sterk rekening mee dat er zelfs meerdere daders zijn. Een van hen, degene die daadwerkelijk heeft gestoken met een mes of iets anders, zou zijn gezicht hebben bedekt. ,,Mogelijk is er sprake van het gebruik van een bivakmuts”, vertelt Anne Kok. Ze roept mensen op zich te melden met informatie. ,,Of camerabeelden die ons kunnen helpen in dit onderzoek.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe