Een tuinstoel, wasmand, emmers, blikjes: vrijwilligers vissen het allemaal uit het Zuidlaardermeer

Vrijwilligers maken het Zuidlaardermeer een stukje schoner

Gewapend met afvalmanden en grijpstokken trokken vrijwilligers van kanovereniging De Futen en Zeilvereniging Zuidlaardermeer er zaterdag op uit om zwerfafval op te ruimen.

Er waait een straffe wind over het Zuidlaardermeer. Windkracht zeven met uitschieters naar negen. Het KNMI spreekt dan van storm. (’schoorsteenkappen en dakpannen waaien weg, kinderen waaien om’, beschrijft het meteorologisch instituut op de eigen website) De vraag die rijst: waarom juist nú de hort op om zwerfafval te verzamelen?

Het antwoord daarop is simpel: het kan niet later. „Het is een prachtige omgeving met zeearenden, otters en bijzondere vogels,” legt secretaris Ilse de Vries van de kanovereniging uit. ,,Die zeldzame vogels broeden half maart. Dus het Groninger en Drents Landschap zeggen heel terecht dat we dat niet moeten verstoren.” Het moet dus begin maart gebeuren. Daarna worden de oevers met rust gelaten.

Ervaren zeekajakkers het water op

Juist op die oevers verzamelt zich het meeste zwerfvuil. Vanaf de kant is dat lastig te bereiken. Vanuit het water kunnen vrijwilligers er een stuk beter bij. Maar met een kano het water op, gaat met windkracht negen niet. Het grootste deel van de dertig vrijwilligers verplaatst zich dan ook te voet langs de randen van het meer. Vier ervaren zeekajakkers durven wel het water op, die zijn wel wat gewend.

Boten van de zeilvereniging fungeren als drijvende vuilniswagens en voeren het afval af. Al na twee uur is de feloranje boot met de naam Mercury tot de nok toe gevuld met troep. Van plastic wasmanden, tot piepschuim platen en van lege drankflessen tot sigarettenpakjes. Zelfs een blauwe tuinstoel wordt uit het water gevist.

‘We genieten het hele jaar van het meer’

De Vries: ,,Veel grover afval zoals wasmanden en emmers, zijn uit tuinen van vakantiehuisjes gewaaid. Maar er zijn ook plekken die vol liggen met peuken en energiedrankblikjes.” De vrijwilligers laten zich niet tegenhouden door een beetje wind. ,,We genieten het hele jaar van het meer en dat willen we graag schoonhouden.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.