In Eetcafé Groothuis in Emmen probeert het personeel de zorgen van zich af te klussen. In de vermaarde zaak kunnen ze niet wachten om weer te beginnen, al zal alles anders moeten.

Maandag 4 mei

Het filmpje op de website van het café moet uit de jaren dertig van de vorige eeuw stammen. Een klasje kinderen springt uit de tram en drentelt achter de meester aan, naar de dierentuin. Dat was hier voor de deur, zegt Jan van Es, op het terras van zijn Eetcafé Groothuis in Emmen. De oude Groothuis opende zijn zaak hier in 1911, pal naast het oude tramstation. Een paar jaar eerder opende om de hoek het treinstation. ,,Het leek Groothuis slim om met zijn café-koffiehuis in de actie van het stationsgebied te gaan zitten”, zegt Van Es. ,,Dat had hij goed gezien.”

De historie druipt nog altijd van de bakstenen af. Aan de gevel op het overdekte terras hangt een half versleten bordje met ‘Telefoon nummer 1’. Het café had de eerste aansluiting van Emmen. ,,Er is zoveel gebeurd in deze zaak. De oorlog meegemaakt, tal van crises overleefd”, zegt Van Es. ,,Het gaat me toch niet overkomen dat uitgerekend door zo’n virus de tent dicht moet?”

Van Es zegt het met een lach, maar het is hem bittere ernst. Het is maandag en hij heeft een groot deel van zijn vaste ploeg (,,een topteam”) bij elkaar geroepen om maar weer een dag te klussen in de zaak. ,,Je wilt niet weten hoeveel onderhoud zo’n oud pand vergt. En het is heel goed om elkaar even te treffen, want mentaal begint deze situatie bij iedereen flink door te werken.”

Dinsdag 5 mei

Al zeven weken draait Van Es geen euro omzet. Ja, hij heeft eenmalig 4000 euro gekregen van het rijk en hij maakt net als bijna alle horecazaken gebruik van de NOW-regeling, waarmee hij zijn personeel kan betalen. ,,Dat is in de praktijk geen 90 procent, zoals werd gesteld, maar maximaal 75 procent”, zegt de kroegbaas. Gelukkig gaat het vandaag weer een beetje over horecazaken in Groothuis. Van Es overlegt met de koks over een nieuwe menukaart.

Vorige week las hij in de krant dat een horecaman het had over langzaam leegdruppelen. ,,Nee, het is een bad waar de stop uit wordt getrokken. Het giert leeg”, zegt Van Es. Aan het begin van de coronacrisis merkte hij nog een soort positieve spanning onder zijn personeel. ,,Zo van, wat bijzonder is dit en het komt wel goed. Nu voelt het anders. Veel van mijn mensen kunnen hun energie niet kwijt en slapen slecht. Ze zijn uit hun ritme. We zwiepen van de ene naar de andere emotie. Je wilt continu positief zijn, maar er zijn momenten dat je je machteloos voelt en kwaad wordt.”

Het is mei en dat betekent vakantiegeld. Net als veel ondernemers kijkt Van Es als een berg tegen de uitbetaling op, omdat het een hap neemt uit zijn liquiditeit, die al ,,niet zo best meer is”. Vorige week belde hij ,,met een zwaar gemoed” zijn vijftien vaste mensen op, met de vraag of ze het goed vinden dat ze hun vakantiegeld later dit jaar pas krijgen. ,,Een enkeling kan het echt niet missen en die betaal ik natuurlijk wel direct.”

Woensdag 6 mei

Er wordt geboord, getimmerd en geschuurd in de zaak. Eigenlijk al zeven weken. Direct toen Groothuis dicht moest, besloot Van Es dat dit het moment is om zijn zaak eens flink aan te pakken. Er kwam een nieuwe bar, vloerdelen werden vervangen en hij liet twee nieuwe tapkranen komen voor speciaalbier. Vanochtend is een monteur bezig met de installatie van een stoplicht, dat ooit in Den Haag op straat dienst deed en straks klanten duidelijk moet maken of ze wel of niet naar binnen mogen, vanwege de coronaregels.

’s Avonds maakt premier Mark Rutte bekend dat horecazaken per 1 juni weer open mogen, mits het aantal nieuwe besmettingen het toelaat. Maar dan wel met flinke restricties. Het terras mag open en binnen mogen maximaal dertig mensen zijn, als ze op 1,5 meter afstand van elkaar kunnen blijven. Van Es zal er nog niet de helft van zijn normale omzet van kunnen draaien. In zijn zaak wordt in het weekend naast gegeten volop gedanst, in het deel van het complex dat hij er zeven jaar geleden aan vast heeft laten bouwen, in dezelfde karakteristieke stijl.

,,Ik ging ervan uit dat we alleen het terras open zouden mogen doen”, zegt de eigenaar. ,,Dit is dus wel een meevallertje.”

Donderdag 7 mei

De medewerkers van Groothuis zijn vandaag direct begonnen met het maken van een proefopstelling. Omdat er vanaf 1 juni 30 mensen binnen mogen zijn en er 5 man personeel nodig is, kunnen er 25 klanten binnen zitten aan tafeltjes. ,,We gaan ervan uit dat partners en families wel dichter dan 1,5 meter bij elkaar mogen zitten, maar daar is nog steeds onduidelijkheid over”, zegt Van Es. ,,Stel je voor, dat je niet naast je eigen vrouw of kind mag zitten.”

Al 25 jaar bestiert Van Es Café Groothuis, met zijn partner Diana. En dat voor iemand die is opgeleid als ingenieur. Hij dacht dat hij als tropisch landbouwkundige aan het werk zou gaan in een ver buitenland, maar net toen hij klaar was, droogden de projecten op en besloot hij verder te studeren in Groningen. Sociale geografie en bestuurskunde. Tijdens zijn studie had hij een bijbaantje in de kroeg en dat horecaleven beviel hem zo goed, dat hij er zijn carrière van maakte.

Vrijdag 8 mei

In zijn zaak wordt de boel vandaag schoongemaakt en op zijn plaats gezet, voor de heropening. De afgelopen weken hebben hem aan het denken gezet, zegt Van Es. ,,Wat vind ik nou eigenlijk echt belangrijk? Waar sta ik achter?”, mijmert de cafébaas. Dat zijn de beestjes, de natuur, de boer en deze regio, constateerde hij. ,,Al dat gesleep over de wereld met producten. Waarom moet een biefstuk uit Brazilië komen, als je hier in de buurt ook geweldige producten kunt krijgen?”

Hij zocht contact met meerdere leveranciers uit de regio. Groente van biologische boerderij ’t Leeuweriksveld, ijs van ijsmakerij Toscana, rundvlees van Belgische dikbillen die grazen in Nieuw-Weerdinge en worden geslacht in Beilen. Daar gaat hij het voortaan mee doen. Van Es: ,,Dat is in elk geval iets positiefs dat uit dit hele gedoe is gekomen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus