Eenmaal andermaal? Verkocht! Dit is het vastgoed dat Tynaarlo in de verkoop doet

In Groote Veen zijn de afgelopen jaren tweehonderd huizen gebouwd, maar dat is niet genoeg voor de vele woningzoekenden die graag in Eelde willen wonen. Foto: Jaspar Moulijn

Altijd al eens in een schoolgebouw willen wonen? In Eelde-Paterswolde krijg je de kans. De gemeente Tynaarlo doet binnen afzienbare tijd de gebouwen van obs Centrum en obs Eelde in de verkoop.

Dit blijkt uit een gemeentelijk plan voor het zogenoemde maatschappelijk vastgoed. De gemeente heeft dit plan bij de tijd gebracht en op de website geplaatst, zodat alle inwoners een handzaam overzicht hebben wat er gaat gebeuren op twaalf vrijkomende locaties die in handen zijn van de gemeente. Althans, voor zover de gemeente daar al iets over kan zeggen.

Belangrijk voor woningzoekenden

Goed opletten welke locaties vrij komen is voor woningzoekenden belangrijk, blijkt wel uit het relaas van de wethouders Pepijn Vemer (D66) van Volkshuisvesting en Hans de Graaf (ChristenUnie), die verantwoordelijk is voor het gemeentelijk vastgoed. Beiden constateren dat de vraag naar woningen in de gemeenten almaar toeneemt, maar dat het aantal locaties schaars is. „De vraag naar huizen is groot”, stelt Vemer vast. Hij merkt op dat er de laatste jaren in bijvoorbeeld Groote Veen al veel gebouwd is en dat er in Vries-Zuid plannen op stapel staan voor 75 huizen. „Maar”, waarschuwt zijn collega De Graaf, „we willen ook de groene plattelandsgemeente blijven die ervoor zorgt dat het hier zo fijn wonen is. Het vraagt om zorgvuldige afwegingen.”

Klompenmuseum

Obs Eelde was ooit bedacht als locatie voor het Klompenmuseum, maar die heeft daar geen trek in. Nu wil de gemeente dit museum naar ‘t Punthoes laten verhuizen, maar daar het museum zelf blijkt bij navraag het oog te hebben gevestigd op het dorpshart. Dat wordt dus nog een interessante discussie. Hoe dan ook, het gebouw van obs Eelde komt nog dit jaar in de openbare verkoop.

Op andere plekken komen in dit dorp nog diverse andere plekken vrij voor woningen. Obs De Kooi, gymzaal De Kooi, de Bladergroenschool en de turnzaal daarbij, worden allemaal herontwikkeld tot woningbouw, als het aan de gemeente ligt. Voor ‘t Punthoes geldt hetzelfde als het Klompenmuseum daar niet in trekt. Woningcorporatie SEW overweegt om op de plek van De Kooi sociale huurwoningen te bouwen.

De toekomst van de vroegere sporthal De Marsch evenwel is nog onduidelijk. De gemeente denkt aan padelvelden (padel is een soort tennis), een parkeerterrein of een opbouwterrein voor het Bloemencorso.

Koop een dorpshuis

Wie liever een dorpshuis koopt, kan terecht in Vries. Daar komt in 2023 dorpshuis De Pan vrij, dat verhuist naar De Kamp.

Ook in Zuidlaren is van alles gaande. Neem de sluiting van de vestiging van het Harener Lyceum. Een hele aderlating voor het dorp, maar wat gaat er met deze locatie gebeuren? Het gaat op termijn tegen de vlakte, om in 2022 plaats te maken voor opnieuw een schoolgebouw, namelijk voor ckc Jonglaren en een gymzaal. Wat er op de plek van Jonglaren komt, is nog niet duidelijk, zo staat in het plan te lezen. De gemeente werkt nog hard aan een update van het accommodatieplan, die nodig is na de voornoemde sluiting van het Harener Lyceum. Daardoor valt een belangrijke pijler weg onder het plan om aan de Wenakkers een soort campus voor sport en onderwijs te realiseren. In oktober kan de gemeenteraad zich naar verwachting uitspreken over het geactualiseerde plan.


menu