Eenzame ex-militair uit Schoonoord rijdt dronken rond: weg rijbewijs

,,De meeste mensen kunnen niet eens meer in de auto stappen als ze zoveel hebben gedronken.” De woorden van de officier van justitie klonken bijna verbaasd. Ze sprak tegen een man uit Schoonoord, die op 27 november vorig jaar met meer dan vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed achter het stuur zat.

De rechter in Assen veroordeelde de Schoonoorder (56) maandagochtend tot tachtig uur werkstraf (veertig voorwaardelijk) en anderhalf jaar rijontzegging.

Ex-militair met PTSS

Politieagenten die de man eind november in zijn woonplaats zagen rijden, zetten hem aan de kant, omdat hij afwisselend heel langzaam en snel reed. Toen hij moest blazen, viel hij door de mand. Zijn rijbewijs was hij meteen kwijt.

Tijdens de rechtszaak bleek dat de man ex-militair is en dat hij lijdt aan PTSS (posttraumatisch stress-stoornis). Na zijn ontslag bij Defensie kwam hij thuis te zitten. ,,Dat viel tegen”, vertelde de weinig spraakzame en zenuwachtige Schoonoorder. Om gezelschap te hebben, schafte hij twee honden aan. Hij erkende dat hij eenzaam was en daardoor naar de fles greep.

Ontzettend stom

Toen hij werd aangehouden, was hij met zijn honden op de terugweg van de supermarkt in Odoorn naar huis. Hij had net een nieuw gekochte fles opengemaakt en dronk in de auto. Ook had hij nog alcohol van de avond en de ochtend ervoor in zijn bloed zitten. ,,Ontzettend stom”, noemde hij zijn actie.

Het was de eerste keer dat de man met justitie in aanraking kwam. De Schoonoorder wordt inmiddels behandeld voor zijn problemen.

menu