Eerder ongeluk met mortieren op missie

Het is niet de eerste keer dat militairen van de luchtmobiele brigade in Assen omkomen bij een ongeval met mortieren. In 2007 sneuvelde Jos Leunissen in Uruzgan.

Bij een schietoefening met een mortier bij de basis in Kidal kwamen sergeant Henry Hoving (29) uit Winschoten en korporaal Kevin Roggeveld (24) uit Groningen woensdag om het leven. Een derde militair van het bataljon uit Assen raakte zwaargewond. Hij ligt in het ziekenhuis in Mali. Zijn situatie is stabiel, volgens Defensiewoordvoerder Jos van der Leij.

Wat er in Mali precies is gebeurd, zegt Defensie nog niet te weten. ,,De marechaussee heeft de zaak in onderzoek”, aldus Van der Leij.

Uruzgan

Het ongeluk in Mali doet voorzitter Jean Debie van Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM) terugdenken aan juni 2007 in de Afghaanse provincie Uruzgan. Tijdens de beruchte slag om Chora, waarbij de Taliban en Nederlandse troepen elkaar zwaar bestookten, ging het ook mis met een mortier. Die ontplofte. Jos Leunissen van de luchtmobiele brigade in Assen was op slag dood en drie andere rode baretten raakten gewond.

Onderzoek wees uit dat er per ongeluk twee mortiergranaten in de lanceerbuis waren gestopt. Menselijk falen dus. ,,In Chora gebeurde het tijdens gevechtshandelingen, onder grote druk. In Mali ging het om een oefening”, verklaart Debie. Bovendien ging het in Chora om een 81 mm mortier, in Mali om de kleinere 60 mm mortier, die met de hand wordt bediend.

Gedegen onderzoek

VBM wil net als de vakbond AFMP (Algemene Federatie van Militair Personeel) dat er snel een gedegen onderzoek komt naar de oorzaak van het ongeval in Mali. Debie: ,,Is het menselijk handelen geweest of zijn de procedures niet goed toegepast? We willen weten wat er is gebeurd, alleen al om te voorkomen dat er opnieuw slachtoffers vallen.” Henry Hoving was aangesloten bij de VBM.

De 400 Nederlandse militairen in Mali maken deel uit van de VN-missie Minusma, die de stabiliteit in het arme Afrikaanse land moet terugbrengen. In het land zijn jihadisten en mensensmokkelaars actief. Ook is Mali een doorvoerland voor drugs. De Nederlanders houden zich voornamelijk bezig met het inwinnen van informatie. Ze zijn gehuisvest in drie plaatsen: in de hoofdstad Bamako, op de hoofdbasis Gao en op de vooruitgeschoven post Kidal in het noordwesten van Mali.

In Goa en Kidal zitten speciale eenheden van het leger: mariniers en commando’s. Zij krijgen ondersteuning van andere eenheden, zoals de mortiergroep van zo’n 15 militairen uit Assen. Hoving en Roggeveld maakten deel uit van deze groep.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.