Eerste ‘robot-operatie’ in Emmer ziekenhuis

Uroloog Ben Knipscheer heeft in het Scheper Ziekenhuis Emmen de eerste operatie uitgevoerd met de Da Vinci-robot. Deze maakt het mogelijk ‘computergestuurd’ aandoeningen aan onder meer de prostaat te behandelen.

Met deze nieuwe techniek kan de chirurg nóg nauwkeuriger opereren, heeft de patiënt nadien minder pijn, herstelt hij sneller en zijn de littekens kleiner. Uroloog Knipscheer is blij met deze aanwinst: ,,Als je tot de landelijke top wilt behoren, moet je meegaan in nieuwe ontwikkelingen.’’

De Da Vinci bestaat uit een bedieningspaneel verbonden met vier robotarmen. De chirurg zit met zijn hoofd en handen in een console, waarin hij sterk vergrote 3D-beelden van het operatiegebied ziet. De bewegingen die hij maakt via joysticks, worden door de robotarmen exact gevolgd.

In Emmen zit het Prostaatcentrum Noord-Nederland van de Treant Zorggroep. Nu de Da Vinci operatierobot ook hier wordt gebruikt, hoeven patiënten uit een brede regio niet met voor zulke ingrepen naar Groningen (Martiniziekenhuis), Zwolle of Leeuwarden te reizen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.