Eerste Drentse taalhelden bekroond

Lammie Polling uit Borger, Gretha Leijendekker uit Erica en de Hoogeveense wethouder Gert Vos zijn uitgeroepen tot Drentse Taalhelden 2016.

Dat gebeurde in de bibliotheek van Emmen, waar dinsdagavond een mini-symposium over laaggeletterdheid werd gehouden. Het is deze week de Week van de Alfabetisering, waarin aandacht wordt gevraagd voor het probleem van laaggeletterdheid. Eén op de negen mensen kan slecht lezen en schrijven.

In Drenthe komen steeds meer Taalhuizen, waar laaggeletterden binnen kunnen lopen voor hulp en begeleiding. De 54-jarige Gretha Leijendekker, taalheld in de categorie cursist, deed dit afgelopen zomer bij het Taalhuis van Emmen. Volgens de jury wil zij actief de boer op met haar verhaal en anderen inspireren ook hulp te zoeken.

Het eerste Taalhuis van Drenthe is begin dit jaar geopend in Hoogeveen, mede dankzij inspanningen van wethouder Gert Vos. Hij mag zich taalheld in de categorie ‘bruggenbouwer’ noemen. Lammie Polling tot slot krijgt de titel als taalbegeleider. Polling is lid van een sociaal team in Borger-Odoorn en houdt zich al jaren bezig met laaggeletterdheid. Dat er nog geen Taalhuis is in haar gemeente heeft haar daar niet van weerhouden. Met Polling als aanjager wordt binnenkort ook in haar gemeente, in de bibliotheek van Nieuw-Buinen, zo’n voorziening geopend.

Het is de eerste keer dat er per provincie taalhelden zijn gekozen. Voorheen werden er alleen drie landelijke taalhelden benoemd. In januari wordt bekend naar welke drie mensen de landelijke eer gaat.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.