Eerste bewoners arriveren in noodopvang Assen

Het tijdelijke AZC in Assen ontving dinsdagmiddag de eerste bewoners aan de Schepersmaat. Zo’n tachtig vluchtelingen namen hun intrek in het complex.

De komende dagen arriveert elke dag een bus met vluchtelingen. Als het hele noodcomplex over twee weken is opgeleverd, is er ruimte voor 475 vluchtelingen. De bezettingsgraad is meestal zo’n 95 procent. ,,We zetten niet zomaar iedereen bij elkaar’’, zegt Thea Bosma - Van der Molen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Het noodcomplex bestaat uit losse units elk met zo’n twintig kamers met stapelbedden, afsluitbare kasten, tafel en stoelen, een koelkast en televisie. Vanwege brandvoorschriften is koken op de kamers niet mogelijk, bewoners krijgen een maaltijd in het restaurant. Elke unit heeft een toiletblok met douches, wastafels en toiletten.

De bewoners komen voornamelijk uit Syrië en Eritrea en variëren van alleen reizende mannen tot gezinnen. Naast de woonunits is er een crèche, computerruimte, fitness en zijn er leslokalen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.