Eerste fase renovatie Landgoed Valkenstijn afgerond

Het grootste deel van het project Landgoed Valkenstijn in Assen-Oost is af. De contouren van het huis zijn weer zichtbaar en het meidoornlaantje is in ere hersteld.

Vrijdag wordt de mijlpaal gevierd door de vrijwilligers en wethouder Ruud Wiersma (Stadspartij PLOP) met het onthullen van een informatietafel. Hierop staat informatie over de eerste bewoners van het landhuis en de sloop van het gebouw. ,,Bij de tekst staan ook foto’s, dus dat biedt een mooi beeld’’, zegt vrijwilliger Henk Blouw.

Verval

Even terug in de tijd. Zo’n zes jaar geleden bedacht een groep vrijwilligers dat het wel heel jammer was dat het oudste landhuis van Assen, Valkenstijn, niet meer zichtbaar was voor bezoek. Geen contouren en sporen meer te zien. Ook raakte sinds de sloop in 1966 het landgoed midden in Assen-Oost steeds meer in verval. Van het eens zo glorieuze stukje Assen was weinig meer over. Dat moest anders. Hier en daar werd subsidie binnengehaald door de werkgroep Valkenstijn stukje bij beetje werd het terrein opgeknapt.

Twee jaar geleden begon de groep aan het landhuis dat in 1648 werd gebouwd. Assen telde nog maar 130 inwoners toen Zeino Joachim van Welveld het huis liet neerzetten. Het pand bestond uit een hoofdgebouw met verschillende vertrekken en twee vleugels van zo’n 12 meter lang.

Contouren

De contouren van dat landhuis zijn nu weer zichtbaar door stenen op de grond. ,,Maar ook het meidoornlaantje, die heel bekend was in Assen-Oost, hebben we weer hersteld. Vroeger was dit een tunneltje van groen en dat is nu weer zo’’, vertelt Blouw. De entree-hekken zijn geverfd, paden opgeknapt, er is een bruggetje aangelegd, de grachten zijn hersteld en de zichtlijnen bestaan weer. Blouw: ,,Vergeet de beide fruitboomgaarden niet: die zijn in volle glorie hersteld onder leiding van een bomendeskundige van IVN.’’

Met alle werkzaamheden is de eerste fase van het project ‘Landgoed Valkenstijn afgerond’. Tijd voor deel twee: drainage en een bruggetje achter het voormalige landhuis. ,,Maar daar hebben we financiële middelen voor nodig, we zijn een arme stichting’’, zegt Blouw. Ook blijft er een hoop snoeiwerk en hoopt de werkgroep Valkenstijn meer ecologische diversiteit op het landgoed te creëren.

Op Landgoed Valkenstijn zit sinds vorig jaar ook weer een dierenweide en op 1 mei opent, als alles volgens plan verloopt, de eerste hondenspeeltuin van Assen de hekken op het landgoed. Landgoed Valkenstijn is gratis te bezoeken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.