De eerste kavels voor particulieren in nieuwbouwwijk Kloosterakker in Assen gaan volgende maand in de verkoop. Op 26 mei vindt hierover een online informatieavond plaats.

In Kloosterakker, aan de westkant van Kloosterveen, worden de komende jaren ongeveer vijfhonderd huizen gebouwd. De inschrijving voor de eerste 47 vrije kavels, waarvan 33 vrijstaand en 14 twee-onder-een-kap, start op 2 juni en loopt tot en met 16 juni. Op 21 juni vindt de loting plaats.

Noorden eerst

Het gaat om kavels in het noordelijk deel van de nieuwe wijk, die de gemeente rechtstreeks aan particulieren verkoopt. Later volgt de verkoop van nog eens twee deelgebieden, waarin minimaal tachtig kavels aan particulieren worden uitgegeven. Dit aantal valt misschien hoger uit, omdat de gemeente nog in gesprek is met een aantal ontwikkelaars.

Volgens de gemeente zijn de meeste kavels al voorlopig toebedeeld, maar zijn de afspraken nog niet definitief. Daarnaast wordt een aantal kavels in de markt gebracht waar ontwikkelaars op in kunnen schrijven. Assen verwacht dat de eerste woning van de wijk eind 2022 staat. Het laatste huis zou dan ongeveer twee jaar later opgeleverd moeten zijn, hoewel dit door de grillige ontwikkelingen in de bouwwereld en op de woningmarkt niet zeker is.

Aannemer begonnen met grondwerk

Ondertussen is de aannemer deze week gestart met grondwerk en ontwikkelaar Ter Steege brengt hoogstwaarschijnlijk voor de zomer ook een aantal woningen in verkoop. Op dit moment worden deze nog ontworpen. Ter Steege neemt in het eerste deelgebied 35 kavels van de gemeente af, in de overige twee deelgebieden gaat het om ongeveer 50 kavels.

Ongeveer een kwart van de wijk is beschikbaar voor sociale woningbouw, de rest zal bestaan uit koophuizen in verschillende formaten en types. De meeste sociale huurwoningen gaan naar woningcorporatie Actium, die in Kloosterakker gaat experimenteren met circulair bouwen. De wijk moet een duurzame en groene oase worden, waarin bewoners verplicht zijn om heggen te onderhouden en nestkasten aan de gevel te bevestigen. Ook komen er waterwegen met natuurlijke oevers en veel ruimte voor groen.

Informatieavond vrij toegankelijk

De informatieavond op 26 mei, waarop de procedure wordt uitgelegd aan belangstellenden, is vrij toegankelijk. De gemeente begint volgende week met een (advertentie-)campagne om de kavels in de etalage te zetten. Belangstellenden kunnen via een nieuwsbrief op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de nieuwbouwwijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe