Eerste rondleiding Drents Museum in gebarentaal: ‘Het museum is van iedereen’

Rondleider Safiye Yanar legt uit wat de bezoekers zien. Foto DvhN

Waar het normaal al vrij stil is, was het zaterdag in het Drents Museum in Assen helemaal muisstil. Het museum organiseerde haar eerste rondleiding in de Nederlandse Gebarentaal.

Een cultureel uitje is niet altijd even eenvoudig wanneer je doof bent. Daar heeft het Drents Museum wat op gevonden. Iedere derde zaterdag van de maand wordt er een rondleiding in Nederlandse Gebarentaal gegeven door speciaal hiervoor opgeleide gidsen.

Moeilijk te begrijpen

Voor een buitenstaander is het vaak onmogelijk hun gebaren te begrijpen, maar aan de reacties van de deelnemers te zien worden er door gids Safiye Yanar interessante verhalen verteld. Er wordt soms hevig geknikt, terwijl er een andere keer een brede lach doorbreekt op het gezicht van één van de deelnemers.

De rondleiding brengt ons onder meer langs de Statenzaal, het grootste poppenhuis van Nederland, het Meisje van Yde en de Kano van Pesse. Iedere ruimte wordt rustig door de bezoekers gade geslagen. Eerst kijken, dan luisteren. Rondleider Safiye Yanar – tevens docente geschiedenis op de dovenschool van Kentalis – wacht niet voor niets tot ze haar verhaal begint te vertellen. Haar publiek kan zich niet en concentreren op haar gebaren en tegelijkertijd iets bekijken.

‘Samen iets ondernemen’

Nadat ze uitverteld is, krijgt ze door Damian (12) allerlei vragen op zich afgevuurd. Damian is doof en samen met zijn zusje Juna (7) en moeder Jenifer vanuit Zuidhorn speciaal naar het museum gekomen voor de rondleiding. ,,Hij is heel geïnteresseerd in geschiedenis en vindt het super leuk. ,,Het is hartstikke mooi dat het museum dit organiseert. Dit soort rondleidingen zijn er niet veel. Zo kunnen we samen iets ondernemen”, vertelt zijn moeder terwijl hij duidelijk geniet van alles om hem heen.

Dat is ook wat het museum wil bereiken met de rondleiding: voor iedereen toegankelijk zijn. Daar wordt achter de schermen nu al zo’n twee jaar aan gewerkt, vertelt coördinator Albert Kool. Al eerder werd een programma speciaal voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers opgezet. ,,Deze rondleiding is weer een stap.”

Toegankelijk voor iedereen

Sinds dit jaar zijn (semi-)overheden hier ook verplicht toe. Om te kijken wat het museum moet aanpassen, voordat het voor iedereen toegankelijk is, kreeg het bezoek van zo’n twintig ‘mystery guests’. ,,Denk aan mensen met een lichamelijke beperking, mensen in een rolstoel of bezoekers met een hulphond. Ze hebben ons verteld hoe ze het hebben ervaren, zowel binnen als buiten. Op sommige plekken mist een pictogram, op andere plekken moeten we drempels weghalen. Daar gaan we mee aan de slag. Ook in de verbouwing nemen we hun ervaringen mee. Want het museum is van iedereen, dus het hoort ook toegankelijk te zijn voor iedereen.”

menu