Eerste schadeuitkeringen in Asser wijk Marsdijk niet door gasbeving

De omstreden gaswinning door de NAM bij Assen-Noord heeft inmiddels geleid tot drie concrete schadegevallen. Dat zegt de actiegroep Stop Gaswinning Marsdijk Nu.

‘Er is in Marsdijk geen beving geweest’

De Nederlandse Aardolie Maatschappij bestrijdt dat. ,,Er is in Marsdijk of de directe omgeving geen beving geweest. De genoten uitkering heeft daar dus niets mee te maken’’, zegt woordvoerder Kirsten Smit.

Plek schademelding bepaalt of iemand uitkering kreeg

Zij legt uit dat de bewoners wel een melding hebben gedaan van bevingsschade. Zeven deden dat bij de NAM en kregen geen geld, drie bij het CVW, het Centrum Veilig Wonen. Wie bij het CVW aan de bel trok, viel onder een rijksregeling waarbij minister Wiebes van economische zaken verordonneerde dat schoon schip moest worden gemaakt. Alle 6000 meldingen bij het CVW zijn toen in een klap gehonoreerd. Ook de ‘onrechtmatige’ uit Marsdijk. ,,Het kan dus dat je buurman geld heeft gekregen en jij niet, afhankelijk van waar je de schade hebt gemeld’’, vertelt Smit. Overigens is niet uit te sluiten dat ook nog bij het landelijke Mijnbouw-loket meldingen uit Marsdijk zijn binnengekomen.

Bewoners wijk en dorp Loon kwamen massaal in het geweer

De NAM wint al langer aardgas in Noord-Drenthe. In Assen waren de in de vergunning vastgelegde maximale hoeveelheden bijna bereikt en moest een nieuwe vergunning worden aangevraagd. Het voornemen leidde tot onrust in de Asser wijk Marsdijk en de dorpen Loon en Balloo waar het gasveld onder ligt. De wijkvereniging Marsdijk, de actiegroep en Dorpsbelangen Loon kwamen in het geweer. In korte tijd werden 2000 handtekeningen tegen de gaswinning gezet. Dat gebeurde een dag na een roerige bijeenkomst in het wijkcentrum De Dissel in Marsdijk waarbij de NAM bekend maakte dat al was begonnen met de gaswinning.

Donderdagavond was de Opstandingskerk in de wijk de plek waar deskundigen van het ministerie van economische zaken en de NAM, de wijkverenigingen, de actiegroep en bewoners bijeen kwamen om de gemeenteraad te informeren. Eerland memoreerde dat het inmiddels 600 dagen gelegen is dat de bewoners in het geweer kwamen en de handtekeningen werden ingediend. ,,Sindsdien is het muisstil en je weet nooit waarmee en wanneer minister Eric Wiebes met een besluit naar buiten komt. Hoe dan ook, de actiegroep gaat door tot het gaatje ofwel de Raad van State, als het aan Eerland ligt. ,,Ik hoop dat de raad ook de rug recht houdt in het verzet.’’

In Assen hebben zich in het verleden al meerdere kleine bevingen voorgedaan. De maximale beving die in Marsdijk zich voor kan doen bedraagt 3,5 op de schaal van Richter, zo blijkt uit de vergunningsaanvraag. Dat schuurt tegen de zwaarste beving ooit in Nederland aan. De eerste beving als gevolg van gaswinning in Nederland vond ze zelfs plaats in de Drentse hoofdstad en wel op 26 december 1986. Die beving had een kracht van 2,8 op de schaal van Richter.

De verwachting is dat Wiebes een dezer dagen uitsluitsel geeft over de omstreden gaswinning. Daarna bestaat nog de mogelijkheid om in beroep te gaan. Dat geldt alleen voor inwoners en overheden die tegen het ontwerp-besluit een zogeheten zienswijze hebben ingediend. In totaal zijn dat er ruim negenhonderd. Die hebben betrekking op het hele winningsgebied Westerveld. Daaronder vallen naast Assen-Noord ook kleien velden bij Appelscha, Zevenhuizen, Roden, Vries, Assen-Zuid, Witten en Eleveld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.