Eerste statushouders vrijdag naar Eelde

De eerste statushouders verhuizen vrijdag naar het voormalige gebouw van de Dutch Flight Academy in Eelde.

In het gebouw is plaats voor 96 statushouders. Bouwvakkers zijn er nu nog druk aan het werk om ervoor te zorgen dat de vluchtelingen er vrijdag in kunnen. De statushouders, vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, krijgen in deze zogenoemde Tussenopvang Nederlandse les en inburgeringscursussen. Na een half jaar stromen ze door naar een eigen woning. De gemeente Tynaarlo en vluchtelingenorganisatie Inlia maakten enkele maanden geleden al bekend dat deze voorziening in Eelde komt.

De statushouders zouden per 15 juni in het gebouw trekken, maar dat is ruim twee weken uitgesteld. Doordat de bijdrage voor tussentijdse opvang van het COA dit jaar lager uitvalt ontstond een gat in de begroting, waardoor de huurcontracten nog niet getekend konden worden. De deelnemende gemeenten (Noordenveld, Emmen, Tynaarlo, Aa en Hunze en Midden-Drenthe) vullen dit gat gezamenlijk op.

Er zouden ook 50 statushouders in het voormalige pand van Verslavingszorg Noord-Nederland gehuisvest worden. Dat plan ligt voorlopig in de ijskast omdat er een ingrijpende verbouwing van het monumentale pand nodig is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.