Ees en Buinen juichen invasie theaterliefhebbers Mammoet toe

Zowel Ees als Buinen verheugt zich nu al op een hete zomer. Beide dorpen worden overspoeld door duizenden theaterliefhebbers.

Openluchtspektakel Mammoet barst vanaf 16 juli los. Een perceel van Staatsbosbeheer, nabij de hunebedden tussen Ees en Buinen, is decor voor minstens 30 voorstellingen maal maximaal 1000 bezoekers.

Nu al boekingen uit Rotterdam en Zeeland

Tel uit je winst voor uitbaters van hotels, restaurants en bed and breakfasts. ,,Ik heb sowieso al vijf, zes boekingen binnen van mensen uit Rotterdam, Den Haag en Zeeland die zeggen dat ze komen voor Mammoet”, zegt Chimo Ortega, eigenaar van Hotel Hartlief en steakhouse El Zorro in Buinen.

Bumper aan bumper door het Buinerveld

Hij prijst zich gelukkig op de eerste rang te zitten. ,,Vanaf hier is het hooguit een kwartiertje lopen naar het openluchttheater.” De organisatie van Mammoet gaf enkele weken geleden in Ortega’s etablissement tekst en uitleg aan omwonenden van de landweg, waarlangs komende zomer honderden auto’s bumper aan bumper zich een weg banen richting het theater. Vooralsnog lijkt de bevolking niet op grote schaal wakker te liggen van die grote verkeersdrukte. ,,Ik heb één bewoner gesproken die zich nogal zorgen maakt over extra drukte, maar de meeste mensen in het dorp zijn laaiend enthousiast”, zegt Ingrid Wilts, secretaris van Dorpsbelangen.

Alleen maar lusten

Martin Abrahams, haar evenknie van Dorpsbelangen Ees, heeft in zijn dorp ook nauwelijks een wanklank gehoord. ,,Van extra verkeersdrukte hebben wij hier nauwelijks last, omdat de toevoer via Buinen gaat. En als eigenaar van bed and breakfast De Nijkaamp ben ik er helemaal blij mee. Ik heb er geen lasten maar louter lusten van.”

Wat kan ik laten zien?

Wethouder Nynke Houwing (VVD) van Borger-Odoorn heeft tot nu toe alleen positieve geluiden opgevangen. ,,Bewoners zijn er hartstikke blij mee. En ieder voor zich vraagt zich af: ‘Wat betekent het voor mij? Wat kan ik laten zien?’ Zo komen vanuit verschillende sectoren promotie-acties op gang. Een boer stelt zijn grond beschikbaar als parkeerterrein en wil via informatiebordjes uitleggen welk gewas hij verbouwt en wat er allemaal mee kan worden gedaan. Fantastisch allemaal. Vooral de horeca en ondernemers in de recreatie gaan hier garen bij spinnen.”

Vrijwilligers

Wouter Lommerde van de organiserende stichting Pauperparadijs is blij verrast door het enthousiasme waarmee het megaproject in de beide plattelandsdorpen is begroet. ,,Het zijn sowieso dorpen die vanwege het toerisme opleven in de zomer. We hebben veel vrijwilligers nodig, onder andere bij het parkeerbeheer. De eersten hebben zich al spontaan aangemeld. Voor ondernemers liggen er volop kansen. Binnenkort gaan we met ze in gesprek.”

Voorverkoop

Plaats van handeling is een stuk voormalige landbouwgrond aan de rand van een natuurgebied, dat eigendom is van Staatsbosbeheer. ,,Wij noemen het De Akker.” Maandag gaat de voorverkoop van start. Gedurende zes weken zijn er van woensdag tot en met zondag dagelijks voorstellingen. Afhankelijk van het succes is het mogelijk dat daar nog extra shows bij komen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.