Ees op de barricaden tegen bouwplannen Land van Bartje

Hans Zabel spreekt de raad van Borger-Odoorn toe. Foto: Jaap van Brummelen

Vakantiepark Het Land van Bartje heeft nog een lange weg te gaan voor het kan uitbreiden. In 2010 werd zo’n 12 hectare grond aangekocht met de bedoeling er een multifunctioneel centrum voor dagrecreatie en maximaal 40 recreatiewoningen te bouwen.

Een groep inwoners van Ees is mordicus tegen de plannen. ,,Een vernieling van Unesco Park De Hondsrug. Dit is een onzalig plan om een uniek landschap zo aan te tasten”, zo richtte een strijdvaardige woordvoerder Hans Zabel namens een groep van 17 huishoudens van het dorp zich tijdens de oriënterende gemeenteraadsvergadering tot de raad.

Desnoods naar Raad van State

Hij kondigde aan zich met hand en tand te zullen verzetten als de gemeenteraad het - aangepaste - bestemmingsplan voor Land van Bartje goedkeurt.

Ook eigenaar Rikus Ottens van Country Golf Ees maakte van het spreekrecht gebruik om zijn bezwaren kenbaar te maken. ,,Wij verliezen ons vrij uitzicht.”

‘Plan groter dan dorp zelf’

Bij voorzitter Koos Kranenburg van de coöperatieve vereniging Het Land van Bartje raakt het geduld zo langzamerhand op. ,,Als we toch naar de Raad van State moeten, dan maar snel”, sprak hij cynisch. De gemeenteraad en dan met name de oppositie is vooralsnog zeer kritisch over het concept bestemmingsplan. ,,Dit plan is groter dan het dorp zelf en daar moeten we niet trots op zijn”, vindt Annemiek de Groot (Leefbaar Borger-Odoorn). ,,Ik ben zelf naar de voorstelling van Mammoet geweest. Daar zat ook een leermoment in. Laat toeristen niet onze omgeving afpakken.”

Draagvlak?

Duidelijk werd wel dat een klimaat om met elkaar de dialoog aan te gaan momenteel ver te zoeken is. Roelof Tuin (CDA) vroeg zich af of Het Land van Bartje genoeg heeft gedaan om draagvlak in de omgeving te creëren. ,,Het gaat ook om vertrouwen. Ik wil graag overtuigd worden.” Ook rezen er bij de raad een hoop twijfels over de uitwerking van het concept bestemmingsplan en hoe de plannen van Land van Bartje er precies uitzien.

Het Land van Bartje telt nu onder meer driehonderd recreatiewoningen.

menu