Eeuweling De Hunze is er klaar voor: laat de winter maar komen

IJsvereniging De Hunze in Spijkerboor bestaat 100 jaar. Hoogbejaard, maar nog altijd zo kwiek als een sprinter op topniveau.

In Spijkerboor, Oud- en Nieuw-Annerveen is bijna iedereen lid van De Hunze. En dat is best knap, want de afgelopen twintig was het maar matigjes gesteld met de natuurijspret.

Binnen 24 uur gevuld

Of de vorst nu wel of niet regeert, elk jaar wordt de baan aan de Molenwijk in Spijkerboor met vereende krachten in gereedheid gebracht. Licht- en vlaggenmasten worden geplaatst, eventuele lekkages in de lemen ondergrond verholpen, de koek- en zopietent wordt in stelling gebracht en de pomp wordt aangezet. ,,Binnen 24 uur is de baan gevuld met water’’, zegt Gert Reinders, al 22 jaar bestuurslid, waarvan de laatste 18 jaar voorzitter.

Zaterdag heerste er weer de nodige bedrijvigheid op en rond de baan. Tijdens een grote klusdag liet het voltallige bestuur de handjes wapperen. Er is licht en het ovaal is gevuld met water. Laat de winter maar komen, want De Hunze is er klaar voor.

‘Als je de kinderen ziet genieten’

,,Eigenlijk hebben we sinds 1997 geen strenge winter gehad, maar als het gaat vriezen, moet er wel kunnen worden geschaatst op onze ijsbaan. Vorig jaar was het helaas maar één dag, maar drie jaar geleden hadden we nog een redelijke winter. Als je dan de kinderen ziet genieten, ja, daar doe je het voor’’, glundert Reinders.

En als er dan ijs is, moet de ijsvloer worden onderhouden. Reinders: ,,Vooral als het gaat sneeuwen, hebben we er veel werk mee. Vegen, de baan sneeuwvrij maken. Maar als je het doet, moet je het ook goed doen.’’

Aftellen naar het eeuwfeest

Dat De Hunze 100 jaar bestaat, zal weinig mensen in de regio zijn ontgaan. Langs de doorgaande weg werd 100 dagen geleden een grote sneeuwpop geplaatst. Opgetrokken uit grote, in witte folie verpakte strobalen. Zaterdag werd niet alleen de baan in gereedheid gebracht, maar was ook het moment daar om de pop af te breken. Genoeg feest gevierd, het is nu tijd voor het echte werk. Moet het natuurlijk wel gaan vriezen.

,,Die pop was bedoeld om af te tellen naar ons eeuwfeest. Dat hebben we groots gevierd in en rond dorpscafé ‘t Keerpunt. Met kinderactiviteiten, een reünie van oud-bestuursleden, ijskegelen, strijkijzerglijden, bobsleeën, koek en zopie, een stampotbuffet en een mooie feestavond. Heel veel mooie verhalen gehoord en met elkaar herinneringen opgehaald.’’

‘Tijd voor een strenge winter’

De ijsvereniging mag dan 100 jaar bestaan, de ijsbaan is met 17 jaar nog een jonkie. ,,Daarvoor werd op veenplassen en op de Molenwijk, die toen nog niet was gedempt, geschaatst. Zo’n baan heeft wel wat. Verlichting, sfeer, gezelligheid. Tijd voor een strenge winter.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.