In vier eeuwen tijd heeft de Hekmans Boo al heel wat locaties gezien. Zaterdag werd de historische veestal met bijbehorende hooischuur opnieuw verplaatst, van het gehucht Vlieghuis naar een paar kilometer verderop: Schoonebeek.

Het was een opmerkelijk gezicht zaterdagochtend, toen twee bouwgeraamtes op diepladers werden gehesen. De bouwwerken waren de afgelopen dagen al grotendeels ontmanteld. En verder verstevigd, om zo veel mogelijk risico’s uit te bannen. ,,Beter hadden de takelwerkzaamheden niet kunnen verlopen’’, zegt voorzitter Henry Eisen van de oudheidkundige stichting De Spiker.

loading

,,De staat van beide bouwwerken is nog steeds prima. Het zijn eikenhouten balken, van hoge kwaliteit. Mede dankzij de inzet van tal van vrijwilligers is alles op rolletjes gegaan.’’

Fietsenstalling en rookruimte

Het unieke gebouw stond op het terrein van zuivelconcern A-ware (voorheen zuivelboerderij Katshaar). Daar werd de veestal gebruikt als fietsenstalling, terwijl de hooischuur diende als rookruimte.

,,A-ware wilde graag van het gebouw af, om de vrijkomende ruimte te gebruiken’’, licht Eisen de verhuizing toe. ,,Wij willen het gebouw plaatsen bij het oude gemeentehuis, om het vervolgens te verhuren. Maar omdat de plannen en de financiering nog niet rond zijn, slaan we het bouwwerk eerst op in de buurt.’’

Boo stamt uit 1646

Onderzoek heeft volgens De Spiker uitgewezen dat de Hekmans Boo in 1646 is gebouwd. In die tijd verrezen rond Nieuw-Schoonebeek en Schoonebeek tientallen veeschuren. Die waren bedoeld voor de mannen die op het vee pasten van boeren uit de omgeving. Deze zogenoemde booheren waren veelal jonge vrijgezelle mannen of oudere weduwnaars. Het woongedeelte bestond uit één kamer met bedstee.

loading

Wilms Boo brandde af in 2004

De meeste booën verdwenen in de loop der tijd. Behalve de Hekmans Boo was er in Nieuw-Schoonebeek ook nog de Wilms Boo, maar die brandde in 2004 tot de grond toe af. Later vond wel herbouw plaats, maar Hekmans Boo is nu nog de enige originele.

De veestal verrees in 1646 aan de Pandijk, tussen Schoonebeek en Nieuw-Schoonebeek. In 1959 werd het bouwwerk gestald in Havelte, waarna het later verhuisde naar de Beekweg in Schoonebeek. Uiteindelijk belandde de boo op de plek van zuivelboerderij Katshaar.

Precies op de gemeentegrens droeg de Coevorder locoburgemeester Jeroen Huizing de bouwwerken over aan de Emmer burgemeester Eric van Oosterhout.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe