Egbert en Jannie uit Fort zijn rijzende sterren in 'We zijn er bijna!'

Egbert en Jannie Wildeboer uit Fort zijn op weg bekende Nederlanders te worden. Ze zijn wekelijks op tv te zien in het programma We zijn er bijna! van omroep Max.

Als Egbert na een vermoeiende reisdag de stabilisatorpootjes van de camper uitdraait, dan is de televisieploeg van We zijn er bijna! er als de kippen bij. En wanneer Jannie een glaasje raki van het gevulde dienblad pakt, dan wordt dat ontegenzeggelijk door de camera opgenomen.

Vakantievierende ouderen

Het echtpaar uit Fort, op de grens van de gemeenten Hardenberg en De Wolden, schittert in We zijn er Bijna!, het programma van omroep Max dat een groep vakantievierende ouderen volgt en iedere week bijna twee miljoen kijkers aan de buis kluistert.

Egbert (75) en Jannie (73) Wildeboer gaan er op de maandagavond altijd even goed voor zitten, in hun woning aan de Meeuwenweg, waar ze vroeger een boerenbedrijf runden. ,,Dat deden we altijd al”, zegt Egbert. ,,Het valt wel een beetje te vergelijken met Boer Zoekt Vrouw. Een rustig en eerlijk programma, over oudere mensen die niet meer werken maar met elkaar genieten van een groepsreis. Dat spreekt denk ik veel mensen aan.”

Simpel format

En nu spelen Jannie en Egbert dan zelf de hoofdrol, waarbij de colonne caravans en campers door presentatrice Martine van Os op de voet – niet letterlijk, vermoedelijk – wordt gevolgd. Een simpel format, maar in de zomer geniet Nederland massaal van de reisdagen, de taalbarrières, de traditionele jeu-de-boulescompetitie, het aardappelgeschil, de persoonlijke verhalen en het gehannes om een caravan niet alleen op de goede plek, maar ook waterpas te krijgen.

,,Wij hebben dan een camper, en dat gaat heel snel”, verduidelijkt Egbert, die zodoende geen mover nodig heeft. ,,Maar zodra ik de stabilisatorpootjes uitdraai, dan staat de cameraploeg al bij je. Ze filmen echt alles, vanaf het opstaan in de morgen tot je ’s avonds weer naar bed gaat. Ze hebben wel tweehonderd uur aan materiaal, maar zenden uiteindelijk maar vijf uur uit. Zonde, dat heb ik ze nog even verteld. Ze zouden het programma moeten uitbreiden. We hebben ervan genoten.”

In colonne door de Balkan

In deze editie van We zijn er bijna! trekt een groep vanaf beginpunt Zagreb met meerdere tussenstops door de Balkan. Egbert en Jannie gaan wel vaker met een gezelschap op pad, soms groter dan de twintig equipes – kampeervoertuigen, met bemanning – die dit keer in colonne het voormalig oorlogsgebied doorkruisen. ,,Voor ons de zevende keer dat we met een groep op reis zijn gegaan”, vertelt Jannie.

,,We vinden het gezelliger, omdat je meer afleiding hebt. En iedereen spreekt Nederlands. We gaan ook wel met zijn tweeën naar Frankrijk, maar als je dan de taal niet machtig bent, is dat toch lastiger.”

Met een filmploeg aan hun zijde zijn er nog meer voordelen. ,,We konden de gids niet altijd goed verstaan, en dan knik je soms van ‘ja’. Maar thuis was er gelukkig de ondertiteling. Kwamen we er toch nog achter wat er verteld werd.”

Bekende Nederlander

De kinderen en kleinkinderen van Jannie en Egbert zijn uitgewaaierd naar onder meer Balkbrug, Hardenberg en Zwolle, en toen het stel afgelopen week een boerderijenfietstocht door het Vechtdal maakte werden ze meerdere malen aangesproken. Als Bekende Nederlander, omdat er nu een miljoenenpubliek aan hun voeten ligt. De herkenbaarheid doet het hem, en dat ieder onopvallend mens een eigen, opvallend levensverhaal heeft.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 31.249 nieuwsbriefabonnees

-->

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.