Eigenaar Vlinderparadijs in Havelte opgetogen. Coronaboete (voorlopig) van de baan en 'Mijn Tafel Kerstmarkt' gaat door

Eigenaar Erik Hendriks vecht bij de voorzieningenrechter een coronaboete van 10.000 euro aan. Foto: archief NDC/Theo Haerkens.

Erik Hendriks kreeg woensdagochtend een telefoontje met het goede nieuws. Hij hoeft voorlopig geen boete te betalen van 10.000 euro voor het houden van ‘Mijn Tafel Kerstmarkt’. Veiligheidsregio Drenthe (VRD) zag de kerstmarkt als evenement en legde hem op 24 november een boete op, omdat het in strijd is met de geldende coronamaatregelen. Maar hij was het daar niet mee eens.

Dinsdag stonden beide partijen daarom voor de rechter, omdat Hendriks bezwaar had gemaakt tegen de boete. Hij vindt namelijk niet dat Mijn Tafel Kerstmarkt, waarbij particulieren kerstspullen op een eigen tafel kunnen verkopen, een evenement is.

Veiligheidsregio Drenthe (VRD) ziet de kerstmarkt als een los onderdeel binnen het bedrijf van Hendriks en dit past niet binnen de reguliere bedrijfsvoering. „Het is puur voor vermaak. Het is een evenement”, zei een woordvoerster van de VRD dinsdag op zitting. Dit zorgt voor aanloop binnen het bedrijf en voor meer kans op coronabesmettingen.

Het zou voor Vlinderparadijs Papiliorama uit Havelte dit jaar de tweede keer zijn dat de kerstmarkt op deze manier zou worden gehouden. Volgens Hendriks past dit binnen de giftshop van het bedrijf en is hier geen sprake van een atypisch bedrijfsonderdeel. „Er worden kerstspullen verkocht, zoals alles in de giftshop wordt verkocht”, zei hij tegen de rechter.

‘Mijn Tafel Kerstmarkt’ gaat door

De rechter oordeelde dat VRD eerst het bezwaar dat Hendriks tegen de boete heeft ingediend, moet beoordelen. „De details van de uitspraak weet ik nog niet”, vertelt Hendriks, „die hoor ik volgende week pas”. Maar zegt hij blij: „Dit is de eerste slag die gewonnen is.”

Het definitieve besluit over de boete laat in ieder geval nog een tijd op zich wachten. „Dat is pas begin volgend jaar duidelijk.”

Hendriks is in ieder geval opgetogen dat hij niet hoeft te stoppen met Mijn Tafel Kerstmarkt. „Tot en met 26 december gaat het gewoon door.” Als mensen nog kerstspullen hebben die ze niet gebruiken, zijn ze meer dan welkom om die te verkopen, zegt hij.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu