Eigenaar Robert de Boer (49) van DB Demontage in Hoogeveen noemt het verbazingwekkend dat er geen openbare bluspunten waren waardoor de brandweer niet direct en volop aan de slag kon.

Op het terrein van zijn autosloperij aan de Siemensstraat woedde zaterdagochtend een brand waarbij tweehonderd auto’s in brand vlogen. ,,Misschien is dat de gemeente te verwijten.”

Volgens De Boer was de brand - waarbij de Veiligheidsregio Drenthe zich genoodzaakt voelde om een NL Alert uit te doen - nooit zo groot geworden als er direct meer bluswater beschikbaar was. ,,Dan waren er misschien tien auto’s verloren gegaan. Nu zijn het er tweehonderd geworden.”

Water van halve kilometer verderop

De brandweer rukte met groot materiaal uit om de brand te kunnen bestrijden. Omdat er weinig openbare bluswaterpunten waren, kwam dat wat langzamer op gang dan gewenst. Er moesten uiteindelijk slangen over wegen worden uitgerold om water uit een kanaal te kunnen pompen. Dat kanaaltje ligt zeker 500 meter van het terrein van het demontagebedrijf. ,,Als er direct meer water was geweest, was het niet zo’n grote brand geweest”, zegt eigenaar De Boer van DB Demontage.

,,Ik had het er nog over met andere ondernemers op het industrieterrein. Het is niet te hopen dat er weer brand uitbreekt, want dan loopt het misschien veel minder af. Waarom was hier geen water? Misschien kan de gemeente Hoogeveen dat uitleggen?”, aldus de eigenaar.

Volgens hem is de impact gering. ,,We hebben een vergunning om tweehonderd auto’s in de week te verwerken. Het is jammer dat het is gebeurd, want er is voorraad van ons vernietigd. Maar we gaan maandag gewoon weer aan het werk.”

Camerabeelden

De afgelopen twee weken was DB Demontage volledig afgesloten vanwege de vakantieperiode. Het lijkt De Boer dan ook logisch dat er sprake is van brandstichting. ,,Misschien hebben wat kinderen aanstekers gevonden? Want de auto’s die zijn opgebrand waren vloeistofvrije wrakken. De brand was niet op het deel waar de recycling plaatsvindt. En een auto vliegt niet zo maar in brand. Het had zelfs nog een beetje geregend.”

Op het terrein hangen wel camera’s, maar die zijn niet gericht op het sloopterrein. Dus daar is volgens De Boer - los van wat voorbijtrekkende rook - niks op te zien. Aan de achterkant ligt een parkeerterrein. ,,Die camerabeelden heb ik nog niet gezien, maar die zou de politie wel willen hebben. Ik ben benieuwd of er wat duidelijkheid over komt.”

De Boer baalt wel dat de brand weer een smetje betekent voor zijn branche. ,,Wij zijn een nette sloperij. Iedereen kent de verhalen natuurlijk van de dubieuze demontagebedrijven en dat wordt dan bij een brand op ons terrein ook direct gedacht. Niks van dat alles, maar zo denken mensen wel. Helaas.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe