Eigenaar galerie Wildevuur verwijt moeder Maya betalingsachterstand

Kunstenares Maya Wildevuur uit Midwolda is haar zoon en schoondochter, eigenaars van galerie Wildevuur in Hooghalen, geld verschuldigd.

Dat stelden Philip Wildevuur en zijn partner Pascalle Verhees in een kort geding dat ze aanspanden tegen de kleurrijke kunstenares. De twee partijen leven al jaren met elkaar in onmin. Philip wil van zijn moeder 40 procent van de inkomsten over de door haar uitgeleende schilderijen zien die voorheen onderdeel waren van de kunstuitleen van de galerie.

Die schilderijen haalde Maya Wildevuur in december 2014 op uit Hooghalen. Dat stonden Philip en Pascalle toe op voorwaarde dat Maya een deel van de inkomsten over de langlopende kunstuitleencontracten aan hen overmaakte. Volgens hen mailde zij daarmee akkoord te gaan, maar hebben zij nog geen cent ontvangen. Ook geeft Maya hen geen inzage in haar administratie.

De advocaat van de kunstenares stelde dat Maya nog niet heeft betaald, omdat zij omgekeerd vindt dat haar zoon en schoondochter haar nog honderdduizenden euro's verschuldigd zijn. Ze vindt dat zij te weinig hebben gedaan voor de kunstuitleen, waardoor klanten en inkomsten drastisch terugliepen na hun overname.

Jarenlange vete

Dat verwijt maakt Wildevuur haar zoon en schoondochter al jaren. In 2005 sloten beide ruziënde partijen een overeenkomst, die op zich weer tot nieuwe conflicten leidde. In 2013 liet Maya Wildevuur daarom het contract ontbinden en beslag leggen op bankrekeningen, schilderijen en auto's van de galerie. Ze spande ook een bodemprocedure aan.

Philip Wildevuur vindt echter dat de afspraken in de e-mails losstaan van die bodemprocedure en spande een kort geding aan om tijdig het boekjaar van de galerie te kunnen afsluiten. De advocaat van zijn moeder ziet echter het belang niet in van een kort geding. ,,Er moeten nog zo veel schadeclaims worden afgehandeld. We kunnen rustig afwachten."

De rechter doet uiterlijk volgende week vrijdag uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.