Eigenaar kippenboerderij: 'We zijn er gelukkig nog'

Bij een grote brand maandagochtend bij de Scharrelfarm in Orvelte kwamen vijftienduizend legkippen om. Eigenaar Jansen is er nuchter onder: ,,We zijn er nog.’’

Ravage

De ruïne van de schuur rookt nog na van de gigantische brand. De weg langs het Oranjekanaal is honderden meters afgezet. Mensen in gele hesjes speuren naastgelegen velden af naar asbest. Mannen van netbeheerder Tennet zijn bezig met het repareren van de hoogspanningsmast recht boven de schuur.

,,We zijn er nog’’, zegt eigenaar Herman Jansen nuchter. Hij en zijn vriendin zijn wakker sinds het vuur om half drie ‘s nachts begon. Ze zitten met een thermosfles koffie op het terras naast het huis. ,,Officieel mogen we ons huis niet in, maar ja.’’ Ze zijn geschrokken, maar kalm.

Harde knallen

Jansen slaapt eerst door terwijl zijn vriendin midden in de nacht wakker wordt van harde knallen. Eerst twee grote, daarna een hoop kleine. ,,Eerst dacht ik nog dat het misschien jeugd uit Westerbork was, je hebt geen idee. Het was zo hard dat ik Herman heb wakker gemaakt.’’ Daar is hij maar wat blij mee. Het had anders kunnen lopen.

Herman kijkt boven uit het raam. ,,Toen sloegen de vlammen al metershoog boven het dak uit. Ik belde direct de brandweer en ik zei tegen mijn vriendin: pak maar wat waardevolle spullen, we gaan naar buiten.’’ In het donker pakken ze wat kleren, de stroom is uitgevallen.

Buiten blijkt het waarom. Herman: ,,Ik zag dat de hoogspanningskabels waren geknapt op het dak en op straat lagen.’’ Hij wacht de brandweer op zodat ze niet over de kabels rijden. ,,Dan was de ramp niet te overzien geweest.’’

Niet de eerste keer

Blussen terwijl de elektriciteitskabels op het dak liggen, is te gevaarlijk. Er wordt alleen vanaf een vast punt geblust. Zo brandt de complete kippenschuur uit. Het huis wordt wel natgehouden en blijft zo gespaard.

Kyra de hond ligt rustig op het terras. ,,Ze blafte niet eens’’, zegt Herman voor wie dit niet de eerste keer is dat hij dit meemaakt. Jaren geleden brandde een schuur met landbouwmachines uit. ,,Dit doet me natuurlijk pijn, en je hebt er een hoop gedoe van. Ik weet niet of ik de schuur zomaar weer mag opbouwen onder de mast. Maar we zijn er allemaal nog. Daar gaat het om.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.