Hoewel het aantal eikenprocessierupsen explosief stijgt, staat bestrijding bij de provincie Drenthe op een laag pitje. ,,Er is geen beginnen aan, het zijn er veel te veel.”

Drenthe is de provincie met de meeste eiken en heeft logischerwijs het meeste last van de plaagrups. Maar waar buurprovincie Groningen nog volop inzet op registratie van de aantallen processierupsen is de provincie Drenthe met het monitoren en afvangen van de mannetjesvlinders gestopt.

'Minder rupsen als we waren doorgegaan'

,,Het is mijn stellige overtuiging dat er minder rupsen waren geweest als we dat in stand hadden gehouden", zegt onderzoeker Silvia Hellingman uit Wapserveen, expert als het om de plaagrups gaat.

,,Er is geen beginnen aan, het zijn er veel te veel", reageert de woordvoerder van de provincie. ,,Het vangen van de vlinders heeft niet zoveel effect, het middel is niet afdoende."

Rups in álle Emmer eiken

Het aantal rupsen in Drenthe groeit nog altijd explosief. Zo explosief, dat het voor sommige gemeenten niet meer te behappen is. Zo bleken gisteren bijna alle 70.000 eikenbomen in de gemeente Emmen bewoond door de plaagrups. De twee aannemers die de nesten moeten verwijderen kunnen het werk niet aan.

Daarom wordt zoveel mogelijk voorrang gegeven aan plekken waar veel mensen komen, zoals scholen, fietspaden en winkelcentra. Ook het aanbrengen van de rood-witte waarschuwingslinten is niet te doen: inwoners van de gemeente moeten daarom zelf extra opletten. In Hoogeveen werden de kosten voor bestrijding van de plaagrups zo hoog dat de gemeente -met het water aan de lippen- besloot te stoppen met de bestrijding van de rups in het buitengebied.

Iedereen kiest eigen aanpak

,,Je kan Drenthe niet eikenprocessierupsvrij houden als ze overal om ons heen voorkomen. Bovendien kunnen we niet overal bestrijden", zegt de woordvoerder van de provincie Drenthe.

Boombeheerders als provincie, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor (preventieve) bestrijding en kiezen een eigen aanpak. De provincie ruimt nesten in de eigen bomen wel, en controleert en verwijdert bij grote evenementen, zoals de Fiets4Daagse.

Groningen maakt zich niet zo druk

In Groningen heeft Stichting Groninger Bomenwacht een regierol. ,,Hier is het probleem minder groot dan in Drenthe", zegt Oebele Elverdink van de stichting. ,,Vorig jaar vingen we meer vlinders in de vallen. Het is waarschijnlijk dat de druk ook dit jaar toeneemt." De provincie houdt de plaagdruk goed in de gaten.

Net als de gemeenten waar de plaagrups al jaren voorkomt, zoals het Westerkwartier, Veendam, Pekela, Westerwolde, Oldambt en Midden-Groningen.

Lange termijn

,,Men maakt zich over het algemeen niet al te druk om de plaagrups", zegt Elverdink. ,,Maar mocht het nodig zijn overwegen we de bestrijding gezamenlijk uit te besteden. Dat levert financieel voordeel op, maar dan hebben we ook hetzelfde beleid."

De langetermijnvisie van de provincie Drenthe? ,,We moeten ermee leren omgaan dat de rups er is. Er zal zich een nieuwe balans in de natuur vormen, waarbij de opmars van de rups stopt en hij op een natuurlijke manier wordt teruggedrongen”, stelt de woordvoerder.

Feitelijke waarnemingen ondersteunen dit beeld niet, erkent de woordvoerder. ,,De rups heeft zich hier gevestigd en we komen er niet vanaf.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe