Eindelijk, dan toch: Facelift van Het Oude Centrum in Emmen

De winkeliers in Het Oude Centrum van Emmen hebben er lang op moeten wachten. Maar nu lijkt het er toch van te gaan komen: een opknapbeurt van dit gebied.

Komend jaar gaat de gemeente om tafel met middenstanders in de driehoek Noorderstraat/Derksstraat/Hoofdstraat om een plan van aanpak te maken. De afgelopen jaren is vrijwel het hele centrum onder handen genomen, maar in Het Oude Centrum werd alleen het Noorderplein voorzien van nieuwe klinkers, verlichting en straatmeubilair. De rest van het openbare gebied in Het Oude Centrum maakt nog steeds een gedateerde indruk. ,,En dat is jammer, want dit deel van het centrum verdient beter’’, zegt Willem Meijer, voorzitter van winkeliersvereniging Het Oude Centrum.

Gelijke monniken, gelijke kappen

Albert Eising van Albert Herenmode in de Noorderstraat is het daar helemaal mee eens. ,,Het centrumgebied houdt niet op bij Hotel Boerland. Het openbare gebied bij ons ziet er nog net zo uit als tientallen jaren geleden. Dat moet anders. Gelijke monniken, gelijke kappen.’’ Willem Meijer wijst erop dat ook de riolering vervangen dient te worden.

Geld

Volgens Henriëtte Vrieling en Marcel Schürmann van de gemeente Emmen ligt er inmiddels geld op de plank om in Het Oude Centrum aan de slag te gaan. Beide ambtenaren waren woensdagavond bij een ledenvergadering van Het Oude Centrum om tekst en uitleg te geven. Duidelijk is dat de gemeente de middenstanders nauw bij het project wil betrekken. De gemeente ziet graag dat de pandeigenaren ook kritisch kijken naar hun eigen onroerend goed. In Het Oude Centrum staan voor Emmer begrippen nog veel markante oudere gebouwen. De schoonheid daarvan is door reclame-uitingen en luifels echter lang niet altijd meer goed zichtbaar.

Overkapping Noorderplein

Wat betreft voorzitter Meijer wordt er de komende jaren op gekoerst om Het Oude Centrum een meer klassieke uitstraling te geven. Ook pleit hij ervoor om het Noorderplein te overdekken met een soort grote paraplu. Een rondgang langs wat aanwezigen wees woensdagavond overigens uit dat niet iedereen voorstander is van zo’n overkapping.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.