Eis: 5 jaar cel en tbs tegen serie-brandstichter Hoogeveen

Tegen de verdachte serie-brandstichter C.K. (40) uit Hoogeveen is dinsdag vijf jaar cel en tbs met dwangverplegingen geeist. Hij zou een reeks branden hebben gesticht, waarbij ook gevaar voor mensen is ontstaan.

Eerder veroordeeld

De man heeft toegegeven dat hij in mei, juli en augustus zeven branden heeft gesticht. K. is eerder veroordeeld voor brandstichting. ,,Hij schepte er zelfs over op," zegt de officier van justitie.

K. was door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot 40 maanden gevangenisstraf voor brandstichtingen met levensgevaar voor mensen. Na een lange periode van toezicht en beschermd wonen ging het weer fout. Het patroon en ernst van brandstichting werden ernstiger.

Held

Officier: ,,Bij de branden in Groningen was hij nog de held in het verhaal. Hij waarschuwde de bewoners en hielp bij het blussen. In Hoogeveen stichtte hij brand en liet mensen aan hun lot over. Erger nog, K. liep door en ging weer brand stichten. Ik vind dat patroon zorgwekkend."

De Hoogevener is verminderd toerekeningsvatbaar. Hij was naar eigen zeggen zwaar onder invloed van drugs toen hij de branden stichtte. Of hij lijdt aan pyromanie is niet duidelijk geworden, omdat K. niet goed heeft meegewerkt aan het onderzoek daarnaar.

De uitspraak is over twee weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.