Eis: vier jaar cel en tbs voor gewelddadige verkrachting in Emmen

Voor het verkrachten en mishandelen van een vrouw (18) in Emmen in mei vorig jaar vorig jaar en een poging tot vrijheidsberoving van een 16-jarig meisje bij Smalbroek in 2012 eiste de aanklaagster dinsdag vier jaar cel en tbs tegen Arno E (30) uit Emmen.

,,Voor de twee slachtoffers in deze zaak is hun ergste nachtmerrie werkelijkheid geworden: Wat als ik in het donker op de fiets een engerd tegenkom die me van de fiets trekt? Deze meisjes kwamen verdachte tegen.” De officier van justitie vertelde tijdens het voorlezen van haar eis hoe verdachte Arno E. de levens van twee jonge vrouwen heeft verwoest.

In 2013 kreeg E. drie jaar cel voor poging tot doodslag op een zwangere prostituee in het Groningse Zuidbroek. Daarvan zat hij er twee uit voor hij vervroegd vrijkwam. De officier van justitie eiste ook dat E. het jaar dat nog openstaat alsnog gaat uitzitten.

In april behandelde de Asser rechtbank al de feiten in de zaak. Toen kwam er geen eis omdat de rechtbank nog meer onderzoek wilde. De vingerafdrukken van E. zaten op de tape waarmee de handen van het Emmer slachtoffer waren vastgebonden. Volgens de verdachte, die alles ontkende, moet een ander de tape uit zijn werkbus hebben gebruikt en stonden zijn vingerafdrukken er daarom op. Eerder verklaarde hij al dat zijn werkbus op de avond van de verkrachting gestolen was bij de daklozenopvang in Emmen waar hij woonde.

Omdat hij beweerde dat vingerafdrukken kunnen blijven staan als tape dat, nadat het is gebruikt, weer is opgerold, moest hij de rechtbank laten zien hoe hij de tape gebruikte in zijn werk en weer oprolde. E. zat in het grondwerk en gebruikte het om leidingen aan elkaar te tapen of lekken af te plakken. Zij plakdemonstratie in de rechtszaal leek de rechtbank niet te overtuigen van zijn verhaal.

“Klinkklare onzin”, noemde de officier het tapeverhaal. Net als zijn verhaal dat zijn bus, die werd gezien op de plek waar de verkrachting plaatsvond, gestolen was. De verkrachting vond plaats in de bosjes bij de Emmer wijk Emmerhout, waar het slachtoffer ’s avonds rond tien uur langs naar huis fietste. De man trok haar van haar fiets, sloeg haar met een stratenmakershamer op haar hoofd, schopte haar en dwong haar mee te lopen de bosjes in. Daar verkrachtte hij haar. Toen hij haar daarna probeerde mee te krijgen zijn bus in, vluchtte ze. Ze rende de weg op en kon een automobilist en een pizzakoerier aanhouden. Ondertussen ging de dader er in zijn busje vandoor.

De pizzakoerier zag de bus de volgende dag bij een daklozenopvang in de buurt staan en belde de politie. Die pakte de man daar op. Op camerabeelden van de opvang was te zien dat de man een half uur na de verkrachting de opvang binnenliep. Ook kwam de compositietekening die het slachtoffer liet maken overeen met het uiterlijk van de man.

E. zweeg in de rechtszaal over de verdenkingen, ook over het voorval in Smalbroek. Daar werd in 2012 ook een meisje van haar fiets getrokken. Zij kon, na een gevecht, vluchten. Wel gooide de man een hamer achter haar aan. Op die hamer werd later het DNA van E. gevonden.

Hij heeft geweigerd mee te werken aan het onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Uit eerder psychiatrisch onderzoek bleek dat de man onder meer ADHD heeft. Ook is hij drankverslaafd en zwakbegaafd. Hij heeft een jaar in een psychiatrische kliniek gezeten, maar daar moest hij weg vanwege agressief gedrag tegen het personeel. De officier van justitie eiste tbs omdat ze vreest dat de kans op het herhaling groot is: “Hij mag niet onbehandeld terug de maatschappij in.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.