Elektronische oorlogsvoering, wat is dat?

De 102 EOV compagnie van de Landmacht is van 5 tot en met 9 september op oefening in het Noorden. De compagnie houdt zich bezig met elektronische oorlogsvoering.

Kapitein Leo van der West, waar vindt de oefening plaats?

,,Twintig mensen en zes à zeven voertuigen strijken de komende dagen neer in het gebied tussen Emmeloord, Heerenveen, Drachten, Roden, Emmen, Dedemsvaart en Kampen. Dat is een groot gebied, maar specifieker kan ik er niet over zijn: welke militairen waar zitten, wisselt gedurende de oefening en is de militairen van tevoren onbekend.’’

Wat is er van de oefening te merken?

,,Mensen die in het gebied wonen kunnen hooguit legergroene auto’s voorbij zien rijden. Medewerking van burgers is bij deze oefening niet nodig. Vaak is dat wel het geval, dan willen we bijvoorbeeld het land van een boer gebruiken. Als dat zo is, schrijven we mensen van tevoren aan. Er is geen sprake van overlast, er wordt tijdens deze oefening ook niet geschoten. Deze eenheid is gespecialiseerd in elektronische oorlogsvoering.”

Hoe wordt dat tijdens deze oefening getraind?

,,Militairen van deze eenheid houden zich bezig met het onderscheppen, afluisteren of doorbreken van communicatiestromen. Dat staat tijdens deze oefening centraal. Burgers merken daar niets van, we gebruiken ons eigen gedeelte van de ether, dat gereserveerd is voor militaire doeleinden, om te trainen met oefensignalen. Het is dus niet zo dat de televisie- of telefoonsignalen van anderen worden gestoord. Meer kan ik er niet over zeggen, dat is geheime informatie. Zou ik er meer over delen, dan lopen we het risico onze voorsprong op dat gebied kwijt te raken.”

Wat onderscheidt de militairen van deze compagnie?

,,De militairen op oefening hebben met elkaar gemeen dat ze een zware technische opleiding en een zwaardere screening hebben doorlopen dan ‘gewone’ soldaten. Ze moeten met topgeheim materiaal werken. Ze zijn afkomstig uit verschillende eenheden. Bij een training kiezen we daar vaak voor, dan stellen we een speciaal detachement op. We doen dat zodat er onderling kruisbestuiving mogelijk is. De militairen die meegaan hebben allemaal verschillende trainingsdoelen. Het kan zo zijn dat de een meer moet leren over verkennen, terwijl de ander zijn kennis over het onderscheppen van informatie op peil moet brengen.”

Waarom kiezen jullie bij deze training voor het Noorden? Heeft dat te maken met de aanwezigheid van faciliteiten?

,,Nee, niet echt. De ene keer kiezen we voor een stedelijke omgeving, de andere keer voor het platteland.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.