Emmen bespuit dag én nacht ruim 7000 bomen in de strijd tegen eikenprocessierups

Ruim zevenduizend bomen in de gemeente Emmen worden bespoten tegen de eikenprocessierups. Foto: Gemeente Emmen

Emmen start donderdag met het ‘inenten’ van ruim 7000 eikenbomen in de gemeente, zodat eikenprocessierupsen geen nest meer kunnen maken.

De uitvoerende aannemer gaat daarvoor niet alleen de komende weken overdag de weg op, maar ook ‘s nachts. De rupsen eten het bespoten blad, worden ziek en gaan vervolgens dood.

Dit jaar steekt Emmen een halve ton extra in de bestrijding van de rupsen. Dat is nodig, want in tegenstelling tot de duizend bomen van vorig jaar worden dit jaar ruim zevenduizend bomen bespoten; ongeveer 12 procent van alle eikenbomen.

Eikenbomen in gebieden met een hoog risico

Het gaat om bomen in gebieden met een hoog risico, zoals drukke winkelcentra, scholen/kinderopvangcentra of drukbezochte fiets- en wandelroutes. Deze gebieden krijgen voorrang en vallen niet onder de Wet Natuurbescherming. Bepaalde plekken zijn namelijk aangewezen als beschermde leefomgeving, omdat er vlinders of roeken zijn. Op die plekken spuit de gemeente dan ook niet.

De rupsen zijn alleen te bestrijden als zij hun brandharen krijgen tot het moment dat de rups een vlinder wordt - dat is vanaf begin mei tot en met juli.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe