Emmen legt zich niet neer bij het besluit van de rechter dat het bedrijf Centercom zijn reclameposters op netwerkkasten en trafohuisjes mag laten hangen. Zij gaat in hoger beroep.

Dit bevestigt een woordvoerster van de gemeente Emmen. Centercom uit Amstelveen is een landelijk opererend bedrijf dat op verschillende manieren reclameruimte aanbiedt. Dit kan onder meer door het maken van reclame op netwerkkasten, trafohuisjes en kasten die bij stoplichten staan. Centercom plaatst er lijsten op waar reclamemateriaal in past. Deze lijsten worden ook wel wisselframes genoemd.

In Emmen worden de frames gebruikt op tientallen objecten van Enexis en KPN. Dit gebeurt met goedkeuring van deze twee bedrijven, maar niet met die van de gemeente Emmen. Volgens de gemeente heeft Centercom niet de benodigde vergunning en lapt het bedrijf ook de reclameverordening aan de laars.


loading

Emmen sommeerde Centercom om de lijsten weg te halen en legde het bedrijf een dwangsom op van 2500 euro voor iedere week waarin het in gebreke bleef. Centercom stapte daarop naar de rechter en die gaf het bedrijf begin dit jaar gelijk. Volgens de rechter, die alleen over het gebruik van de wisselframes oordeelde, veranderen de kastjes en hokjes niet of nauwelijks en is er daarom geen omgevingsvergunning nodig.

‘Volgens ons is er wel een vergunning nodig’

De gemeente Emmen blijft het hiermee oneens en probeert nu via een hoger beroep alsnog haar gelijk halen. ,,Uit jurisprudentie (eerdere uitspraken van rechters.) blijkt dat wisselframes nieuwe bouwwerken zijn die op een bestaand bouwwerk worden geplaatst. Daarom is er volgens ons wel een vergunning nodig’’, verduidelijkt een woordvoerster van de gemeente.


loading

Emmen trad op tegen Centercom nadat concurrent Hoffman Outdoor Media BV uit Groningen haar hiertoe had aangespoord. Hoffman won in 2017 in Emmen een aanbestedingsprocedure om reclameborden rond lantarenpalen te mogen plaatsen. Tussen begin 2018 en eind 2022 is Hoffman het enige bedrijf dat dit in Emmen mag doen. Het gaat om in totaal 160 borden.

Aanvraag Centercom na uitspraak rechter afgewezen

Na de uitspraak van de rechter begin dit jaar diende Centercom een officiële aanvraag in om reclame te mogen maken met behulp van genoemde wisselframes. Op basis van de reclameverordening wees de gemeente die af. ,,Het plaatsen van reclame gaat op basis van aanbesteding. Degene die wint, mag reclame plaatsen. Andere partijen worden automatisch afgewezen. Zo staat het in onze reclameverordening’’, aldus een woordvoerster van de gemeente.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe