Emmen dringt kamerverhuur terug

Het wordt moeilijker om in Emmen een kamer te verhuren. De gemeente dringt de mogelijkheden voor kamerverhuur met de helft terug.

Is het nu nog zo dat per postcode in maximaal 10 procent van de woningen kamers mogen worden verhuurd, in de nieuwe beleidsregels is dat percentage tot de helft teruggebracht. Bovendien mag er per huizenblok nog maar in één woning aan kamerverhuur worden gedaan.

Volgens wethouders Jisse Otter (Wakker Emmen) zijn de scherpere regels vooral bedoeld als preventieve maatregel tegen overlast. Die overlast is er steeds meer, zowel door de bewoners als door hun bezoekers en de auto’s die daarbij horen en voor parkeeroverlast zorgen.

Overlast vooral in wijk Angelslo

Bekendste voorbeeld van de overlast is de Husingecamp in de wijk Angelslo, waar huurders kinderen in de straat lastig vielen en de leefomgeving vervuilden. De eigenaar van de woning in Friesland had daar lange tijd geen grip op. Volgens Otter is er meer overlast, maar straten wil hij niet noemen.

De wethouder heeft geen exacte cijfers paraat maar denkt dat er in enkele honderden woningen in Emmen aan kamerverhuur wordt gedaan. Verhuurders van woningen, waar nu geen overlast is, hoeven niet te vrezen voor hun vergunning. ,,Maar als je er een puinhoop van maakt is het na de huurtermijn van vijf jaar einde oefening’’, zegt Otter.

Speciale regels voor tuinbouwgebied

Onderdeel van de nieuw regels is ook dat de gemeente Emmen op industrieterreinen geen kamerverhuur meer toestaat. Voor het tuinbouwgebied gelden sinds 2013 specifieke regels voor het onderbrengen van de enkele honderden, met name Poolse, buitenlandse seizoenarbeiders. Volgens Otter is dat inmiddels zodanig geregeld, dat er geen sprake meer is van overlast.

De strengere regels voor kamerverhuur hebben in Emmen niets te maken met online kamerverhuurders als Airbnb. Volgens wethouder Otter spelen dergelijke sites in Emmen nauwelijks een rol. Dat valt nog te bezien: volgens de app van Airbnb zijn er in Emmen en directe omgeving 267 kamers en woningen te huur.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.