Emmen en het Duitse Haren willen onderling elektriciteit uitwisselen bij overcapaciteit. Ze vragen minister Wiebes van Economische Zaken om een proef te mogen opzetten.

De windmolens in Haren wekken doorgaans veel meer energie op dan de omgeving kan gebruiken. Aan de andere kant van de grens kunnen de glastuinbouw en de industrie in Emmen de overschotten juist goed gebruiken. Maar in plaats van de elektriciteit onderling uit te wisselen, moeten de molens soms stilgezet worden.

‘Files van hier tot Tokyo op hoogspanningsnet’

Elektriciteit mag namelijk alleen de grens passeren via het hoogspanningsnet, in beide landen in handen van beheerder Tennet. ,,Het kan volgens de wet alleen via de snelwegen, secundaire routes zijn uitgesloten. In Nederland en Duitsland zijn de hoogspanningsnetten echter zwaar overbelast. Er staan vaak files van hier tot Tokyo’’, weet projectleider Siegbert van der Velde. Hij is sinds 2015 betrokken bij Smart Energy Region Emmen-Haren (Sereh).

Emmen en Haren willen helemaal geen ingewikkelde constructie via het hoogspanningsnet. Het kan immers zo veel simpeler: door een stroomkabel van een veel lager niveau aan te leggen tussen beide regio’s. Een verbinding die toevallig een grens passeert. Zodat het teveel aan windenergie naar Emmen kan, en het Duitse Haren kan profiteren van zonne-energie vanuit de omgeving Emmen.

Zonnepanelen

Van der Velde: ,,Vergelijk het met zonnepanelen op je dak. De door jou opgewekte stroom gaat via het hoogspanningsnet naar Diemen. Je buurman neemt het vervolgens via Diemen weer af. Een hoogspanningsnet is in dit geval helemaal niet nodig. Een eenvoudige kabel van een paar meter tussen beide woningen had volstaan. Zo is het ook in regionaal verband met Emmen en Haren.’’’

Maar de schop kan niet de grond in om zo’n kabel aan te leggen. ,,Tennet houdt heel erg vast aan haar monopolie voor distributie van grensoverschrijdende elektriciteit. Alleen deze netbeheerder zou het mogen doen, volgens Tennet ook uit oogpunt van veiligheid. Europese regels staan andere netbeheerders in de weg. Maar nieuwe regelgeving biedt wel meer mogelijkheden. Bij het ministerie van economische zaken is er echter sprake van koudwatervrees, niet zo verwonderlijk als grootaandeelhouder van Tennet. Wij vragen de minister nu om toestemming om te experimenteren.’’

Nieuw-Buinen

De beperkte netwerkcapaciteit speelde de afgelopen jaren ook vv Nieuw-Buinen parten. Netbeheerder Enexis kon de stroom van 246 zonnepanelen niet kwijt, waardoor het project dreigde te stranden. Er is nu een andere oplossing gevonden, in de vorm van batterijen. Volgens Van der Velde had grensoverschrijdende stroomuitwisseling in dit geval ook kunnen helpen, als de kabel er maar had gelegen.

De eenvoudige regionale stroomkabel zou volgens Van der Velde ook nog eens een derde schelen in de kosten, in vergelijking met het hoogspanningsnet.

Meerdere regio’s willen experimenteren

Twee andere regio’s willen ook experimenteren met de grensoverschrijdende uitwisseling van stroom. Het verzoek aan Wiebes is eveneens ondertekend door de gemeenten Losser en Kerkrade. Ook de drie provincies (Drenthe, Overijssel en Limburg) hebben zich aangesloten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe