Emmen en de selfiespot: van Duplo-ontwerp naar realiteit

Onbegrip en ergernis strijden om voorrang als het gaat om de plannen van burgemeester en wethouders van Emmen om op het Raadhuisplein een selfiespot in te richten. WE hartje MM komt er te staan. Kosten: 50.000 euro.

De deelnemers aan de poll op DvhN.nl voelen er niks voor. Van de 647 stemmen die er uitgebracht werden zijn er 550 afkeurend, dat is 85 procent. Van de tegenstemmers vindt driekwart dat het geld wel beter kan worden besteed. Een kwart vindt dat Emmen niet moet proberen om Amsterdam na te doen.

WINSCHOTEN en ROER

In Amsterdam, de toeristenhoofdstad van Nederland, staan op verschillende locaties de woorden IAmsterdam. Maar de hoofdstad heeft niet het alleenrecht op selfiespots. Om volkomen onduidelijke redenen werd begin dit jaar in Winschoten de naam van de stad in manshoge letters uitgebeeld bij het station en, ander voorbeeldje, in Roermond bedacht een ondernemer dat het leuk is om de letters ROER en een bankje in de vorm van een mond naast elkaar te plaatsen.

In Roermond is een selfiespot op het Stationsplein geplaatst. Foto: Maartje van Berkel

Klimwerktuig

Verslaggever Remco Koumans van dagblad De Limburger had ook de nodige argwaan, zegt hij, ,,maar het wordt toch volop gebruikt als klimwerktuig door kinderen en mensen die er op hangen en zitten.’’ Lokale middenstand organiseert met enige regelmaat selfie-acties. ,,Als je gericht gaat zoeken kom je op social media wel de nodige foto’s tegen’’, zegt hij.

Niet van Koumans zelf overigens. ,,Ik ben Roermondenaar, dan gedraag je je wat minder snel als toerist.’’ Buitenlanders ontgaat de logica van de mond, erkent hij. ,,Maar die zien het gewoon als leuke hangplek op het Stationsplein. Het is weer eens wat anders dan de gebruikelijke foto van het plein met de kathedraal.’’

Leuk voor kinderen

Terug naar Emmen. Voor kinderen is dit misschien leuk, reageren veel mensen. Dat verklaart ook waarom het Jeugdparlement oorspronkelijk met het idee kwam, maar winnend was het toen niet. Dat grote mensen (in dit geval fractievoorzitter Auke Oldenbeuving van het CDA) vervolgens het idee omarmen, en een kleinzoon met Duplo aan het werk zetten, daar gaat het dus mis, roepen mensen. Hij nam een Duplo-ontwerp mee naar de raadszaal om het plan kracht bij te zetten.

Het Raadhuisplein in Emmen. Foto: Jan Anninga

De gemeenteraad heeft al geld voor de selfiespot vrijgemaakt - het is nu verder aan het college. ,,Afgezien van de smakeloosheid van het idee alleen al, is het jammer om zoiets visueel vervuilends op het plein te hebben’’, oordeelt een vrouw uit Emmen op Facebook.

Wie snapt buiten Emmen dat de letters MM voor Emmen staan? Dat vragen veel mensen zich af. Het aardige is dan weer dat je een en dezelfde letter kunt gebruiken. De W is een omgekeerde M en de E is een M op ‘n kant. Dus, ja, de gemeente hoeft voor al die letters maar één mal te gebruiken.

Het had, kortom, nog veel duurder gekund.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.