Emmen klimt langzaam uit dal

EMMEN Het gaat in financieel opzicht iets beter met de gemeente Emmen. Het is nog geen hosanna, want volgens de vrijdag gepresenteerde kadernota stevent Emmen volgend jaar af op een tekort van 2,4 miljoen euro.

Dat tekort lag vorig jaar in diezelfde kadernota - die vooruit loopt op de uiteindelijke begroting - op 6 miljoen. ,,Emmen klimt langzamerhand uit het dal’’, concludeert wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen).

Zuinigjes, maar toch

Waar de afgelopen jaren telkens de nadruk lag op bezuinigingen, wordt er nu weer extra geld vrijgemaakt voor bijvoorbeeld de aanpak van wegen, onderhoud van fietspaden, groenonderhoud en geld voor achterstallige werkzaamheden aan gemeentelijke gebouwen als sporthallen en dorpshuizen. Niet dat er nu ineens een zak geld klaar ligt om alle wensen uit te voeren, maar de trend van uitstel van werkzaamheden vanwege nijpend geldgebrek is omgebogen. En er gaat relatief veel geld naar stimulering van de werkgelegenheid.

De omslag is ook (zuinigjes, maar toch) te merken op subsidiegebied. Werden verenigingen en instellingen de afgelopen jaren telkens opnieuw gekort, nu mogen ze rekenen op 1 procent erbij.

Met die 1 procent moeten inwoners van Emmen ook rekening houden, want met dat percentage gaan de lasten stijgen.

Addertje onder het gras

Als de gemeenteraad tenminste niet gaat schuiven met allerlei bedragen en uitgaven. Eind juni mag de raad allerlei suggesties doen. Bovendien zit er (zoals altijd) nog een addertje onder het gras, want pas een dezer dagen wordt bekend hoeveel geld Emmen uit het gemeentefonds ontvangt. Daar valt vaak maar moeilijk een inschatting van te maken. Otter denkt dat de marge van de bijdrage rond de miljoen ligt, dus een miljoen meer of juist minder dan waarop was gerekend.

Net als voorgaande jaren kijkt de gemeente opnieuw naar de inzet van extern personeel. Dat wordt zo veel mogelijk tegengegaan, door bijvoorbeeld intern te schuiven met functies op verschillende afdelingen.

Vorige maand werd duidelijk dat Emmen net als andere gemeenten miljoenen heeft overgehouden op het budget van de gemeentelijke zorgtaken. Volgens Otter was dit een eenmalige meevaller. Het geld (10 miljoen euro) mag niet zo maar voor andere zaken gebruikt worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.