Het toerisme in de gemeente Emmen zit sinds 2015 in de lift, maar wil de gemeente die stijging blijven vasthouden, dan moeten nieuwe initiatieven wel regioversterkend zijn en een duidelijke meerwaarde in de markt hebben.

Dat staat in de nieuwe conceptnota Verblijfsrecreatie die het college deze week heeft vastgesteld.

Uit de nota blijkt dat de vraag naar bungalows, hotels, camperplaatsen en bijzondere kampeerplekken in de gemeente Emmen toeneemt. In 2019 was het aantal toeristische overnachtingen ruim 400.000, vooral in recreatiewoningen en hotels. De gemeente heeft vooral veel kleinschalige bed & breakfasts en (mini)campings in huis.

loading

Emmen heeft meer campingverblijf: tegen de landelijke trend in

Tegen de landelijke trend in stijgt in Emmen het aantal overnachtingen op campings. Camping BuitenLand in Zandpol maakt daarin het onderscheid en richt op een avontuurlijke en creatieve doelgroep. Zo concludeert de gemeente dat er ruimte in de markt is voor originele en kwalitatief goede overnachtingsmogelijkheden.

Vernieuwend en kwaliteit toevoegen

In de conceptnota wordt gesproken over ruimte voor nieuwe vakantiehuisjes, campings, hotels, bed & breakfasts, mits deze nieuwe accommodaties vernieuwend zijn en kwaliteit toevoegen. De genoemde camping in Zandpol fungeert daarbij als een soort eye-opener. ,,We willen ondernemers graag de ruimte geven om in te kunnen blijven spelen op de wensen van de toerist”, zegt wethouder Robert Kleine.

Wat zijn de belangrijkste toeristische trekkers?

In de nota staat dat Wildlands een ‘zeer belangrijke trekker van bezoekers aan de gemeente Emmen’ is. Het park trok in 2020 ruim 550.000 bezoekers. 40 procent minder dan in 2019. Ook het Veenpark, de Veenvaart, Emmen Centrum en het Bargerveen worden genoemd als toeristische trekkers.

Werkgelegenheid

Volgens de nota waren in 2017 in de gemeente Emmen 2.860 toeristische banen. Dat is 6,3 procent van het totaal aantal van 45.390 banen in de gemeente. Een percentage dat aanmerkelijk lager ligt dan in de omliggende gemeenten Borger-Odoorn (25,7 procent) en Coevorden (19.4 procent), maar de gemeente stelt dat verblijfsrecreatie een belangrijk onderdeel van de vrijetijdseconomie in Emmen is.

Emmen werkt samen met ondernemers en toeristische belanghebbenden uit de regio aan de nota Verblijfsrecreatie. De reacties worden gebruikt voor het definitief maken van de nota. Later dit jaar neemt de gemeenteraad een besluit over de definitieve nota.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe