Emmen maakt trouwen makkelijker. En goedkoper.

Minima kunnen binnenkort in Emmen gratis trouwen op vrijdagmiddag. Trouwen wordt sowieso makkelijker in de gemeente: straks kan het op elke locatie, eventueel door een familielid of goede vriend.

Dat maakte burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen vanmorgen bekend. Van Oosterhout is een groot voorstander van versoepelde trouwregels; hij maakte dat ook waar in zijn vorige gemeente Aa en Hunze. De burgemeester werd daarbij getriggerd door een akkefietje in de eigen familie. Zijn favoriete neefje had destijds het plan om op een mooi plekje in Friesland te trouwen en dat door oom Eric te laten doen. Maar de Friese gemeente - waarvan Van Oosterhout de naam niet wil noemen - weigerde, ook na tussenkomst van Van Oosterhout. ,,Ik ken de burgemeester daar, ik dacht, die bel ik op. Maar dat hielp niet. Die gemeente heeft zes trouwambtenaren en die moeten ook werk houden.’’

Van Oosterhout vindt dat „de mooiste dag van je leven om het echtpaar draait en niet om ambtenaren” en dat is de reden dat hij ook in zijn nieuwe gemeente de regels soepeler wil. Dat is bijvoorbeeld goed nieuws voor minima. Die kunnen nu op bepaalde ogenblikken gratis trouwen, zoals maandagmorgen om negen uur ,,bij de koffieautomaat” in het gemeentehuis. Maar straks is het mogelijk om de trouwleges voor minima ook voor de populaire vrijdagmiddag (kost normaal 400 euro) kwijt te schelden.

Ook de locatie wordt straks helemaal vrij gelaten. Nu zijn buiten het trouwpaviljoen van het raadhuis nog een aantal locaties aangewezen, zoals de Fijnfabriek in Erica en - favoriet - het Veenpark in Barger-Compascuum, maar straks mag je overal trouwen - tot aan de middenstip van FC Emmen aan toe. Is het nu nog zo dat van de grofweg 250 huwelijken en 100 geregistreerde partnerschappen het gros in de trouwzaal of op z ‘n minst het gemeentehuis plaats heeft, straks zal dat wellicht andersom zijn. De burgemeester:,,In mijn vorige gemeente was het na de versoepeling zo dat tweederde van de huwelijken buiten het gemeentehuis werd voltrokken.’’

De versoepeling van de regels is niet uniek voor Nederland, weet Van Oosterhout; er zijn steeds meer gemeentes die ertoe overgaan. ,,Maar we begeven ons nu wel buiten het grote peloton’’, zegt hij. Het betekent ook dat elke Nederlanders straks in Emmen kan trouwen. Van maandag tot en met donderdag blijft het goedkoopst (vanaf 100 euro), in het weekend het duurst met, afhankelijk van de plek, 750 tot 800 euro. De populaire vrijdagmiddag kost straks 400 euro in het trouwpaviljoen en 450 euro daarbuiten.

Hoe de bruiloft van het neefje afliep? Die trouwde officieel in Gieten, in de toenmalige gemeente van Eric van Oosterhout. Een dag later ging het hele gezelschap naar die ene Friese gemeente om het echte feest te vieren. Een lange neus naar de Friezen? ,,Ik geloof niet dat de burgemeester het leuk vond.’’ Maar de oma van het neefje, die het feest nog nét meemaakte, wel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.