Complete dierentuin vliegt over de Rietplas tijdens het 32ste Vliegerfestival in Emmen

Het Vliegerfestival aan de Grote Rietplas in Emmen. Archieffoto DvhN

De druk is van de ketel en de vreugde is groot, zelfs voordat er nog maar éen vlieger is opgelaten. Organisator Gerrie Enninga van het driedaagse Vliegerfestival in Emmen heeft vorige week eindelijk het groene licht van de gemeente Emmen gekregen.

De Grote Rietplas in Emmen is vanaf vrijdag 21 augustus drie dagen lang het toneel van nationale en internationale vliegers.

Alles waar Enninga nu op mag hopen is goed weer en een ordentelijk verloop in verband met de coronaregels. ,,Wij zijn blij dat we mogen doorgaan. Alles is met de gemeente goed door gesproken. We hebben alle onderdelen ruim opgezet.”

Een complete dierentuin vliegt door de lucht

Het festival - met als thema 75 jaar vliegeren in vrijheid - biedt een keur aan vliegers: van klein tot supergroot, in 3D, en in allerlei formaten en samenstellingen. ,,Zo gaat er een superkat met zes jongen vliegen, maar ook een complete dierentuin”, verklapt Enninga.

Een vliegerschool is aanwezig met een demonstratie en ook worden recordpogingen ondernomen. ,,We hebben een vergunning tot 1100 meter. Op zaterdag en zondag proberen vliegers zo hoog mogelijk te vliegeren en hopen daarbij de 1000 meter te passeren.”

Kunstwerken langs het water richten zich op wind, water en licht, terwijl clowns kinderen vermaken en ook het poppentheater van Jinky’s Mikmak acte de présence maakt.

Lichtshow langs het water

Ook na het dagprogramma dooft het amusement langs de Rietplas niet uit. ,,Vrijdagavond klinkt er in de tent countrymuziek, zaterdagavond is het de beurt aan Ierse muziek. Natuurlijk wel met een beperkt aantal zitplaatsen. Aan de rand van het water wordt zaterdag ook een lichtshow gehouden. Zondag is er in de openlucht een veiling voor het goede doel, Stichting Joelle’s helping hand uit Barger-Compascuum.”

Burgemeester Eric van Oosterhout opent het festival 21 augustus om 19.30 uur. Daarna zijn de deuren op vrijdag geopend tot 22.00 uur, op zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur en op zondag van 10.00 tot 18.00 uur.

Nieuws

Meest gelezen

menu