Emmen noteert miljoenentekort, terwijl verlies Wildlands nog opgevangen moet worden

De gemeente Emmen heeft opnieuw met fikse tegenvallers te maken. Geen tekort van 4 miljoen euro zoals amper een maand geleden nog werd gedacht, maar 8 miljoen. Daar komt het miljoenenverlies van Wildlands nog bij.

Het oplopende tekort wordt veroorzaakt doordat de gemeente minder geld krijgt van het Rijk, de jeugdhulp duurder uitpakt, er minder geld binnenkomt uit parkeren en de verliezen bij stichting De Toegang.

Daarbij blijft het niet, want wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen) verwacht nieuwe miljoenentegenvallers vanwege Wildlands, dat vrijdag bekend maakte dit jaar af te sluiten met een tekort van 8 miljoen. ,,Wildlands heeft aangeklopt bij alle financiers, dus ook de gemeente Emmen. Ik verwacht begin volgend jaar duidelijkheid hoeveel dit verlies de gemeente gaat kosten.’’ Emmen is veruit de grootste financier van Wildlands. De gemeente zit voor 59 miljoen euro in het park, via leningen, aandelen en een borgstelling.

Pas op de plaats

Door de nieuwe tekorten moet Emmen pas op de plaats maken. Allerlei nieuwe plannen die een maand geleden nog vol trots werden gepresenteerd, staan ineens ter discussie of belanden diep in de ijskast. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld investeringen in infrastructuur (stationsgebied, Boermarkeweg, de weg Emmen-Klazienaveen), aanpak van het Rensenpark, het slechts enkele dagen geleden gepresenteerde nieuwe armoedebeleid en geld voor de energietransitie (zoals zonneleningen).

Carte blanche

Volgens oppositiepartijen heeft het geen zin de begroting zoals die nu op tafel ligt deze week goed te keuren. ,,Daarin staan immers allerlei nieuwe plannen die door de nieuwe tegenvallers niet uitgevoerd kunnen worden’’, zegt VVD-fractievoorzitter Johan Scheltens. ,,Doe je dat wel, dan geeft de gemeenteraad het college carte blanche’’, meent fractievoorzitter Henk Huttinga van de ChristenUnie.

Fractievoorzitter Auke Oldenbeuving van collegepartij CDA: ,,De begroting moet wel vastgesteld worden, maar dan met een aangepast besluit. En ga op voorhand geen nieuwe investeringen uitvoeren en bedenk als de sodemieter waarop bezuinigd moet worden.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.