Emmen schaft meldplicht carbidschieten af

De gemeente Emmen schaft de meldingsplicht voor carbidschieten af. Daarmee komt ze tegemoet aan een eerdere uitspraak van de voorzieningenrechter, die de Emmer regels rond de oudejaarstraditie bekritiseerde.

De voorzieningenrechter kwam tot zijn uitspraak nadat een aantal bewoners uit Noordbarge had geklaagd over de locatie van het carbidschieten in het dorp. Volgens locoburgemeester Bouke Arends had de uitspraak vooral betrekking op de meldingsplicht voor carbidschieten die in de huidige gemeenteregels is opgenomen. ,,Formeel gezien kan zo’n melding worden gezien als een vergunningaanvraag’’, stelt hij.

Het afschaffen van de meldingsplicht betekent niet dat er straks lukraak kan worden geschoten. Burgemeester en wethouders wijzen begin december de plekken aan waar dit is toegestaan. In verreweg de meeste gevallen zullen dat dezelfde plekken zijn waar al jaren wordt geschoten. ,,Maar we doen nog een oproep aan inwoners om te melden wanneer ze op een andere plek willen schieten. Dan beoordelen wij of die locatie aan de regels voldoet’’, stelt Arends.

De nieuwe carbidregels kennen ook een kleine versoepeling van het huidige beleid. Waar momenteel een minimumafstand van 75 meter tot de dichtstbijzijnde woonbebouwing geldt, mag straks vanaf 50 meter van woonbebouwing worden geschoten. Voorwaarde is dan wel dat er met niet meer dan vijf bussen wordt geschoten. Zijn het meer bussen, dan geldt de oude afstand van 75 meter. Voor zorginstellingen, kerken en voorzieningen waar dieren worden opgevangen geldt een minimumafstand van 300 meter.

De gemeenteraad buigt zich in oktober over het voorstel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.