Emmen schrapt 1500 woningen, maar ‘misschien lachen we over 5 jaar om dit plan’

Wethouder Jisse Otter bij bouwerkzaamhedne in Emmen. FOTO ARCHIEF DVHN/JAN ANNINGA

Het schrappen van meer dan 1500 woningen in de gemeente Emmen, de komende vijf jaar, is niet in beton gegoten.

Aan de hand van een voorbeeld maakte verantwoordelijk wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen) gisteravond tijdens de raadscommissie - de eerste van de nieuwe raad - duidelijk dat er nu weliswaar teveel bouwplannen liggen, maar dat dat zomaar kan veranderen, ,,als er bijvoorbeeld opeens veel meer mensen naar Emmen komen omdat de halve Randstad onder water staat.’’ Waarmee hij maar wil zeggen: het kan verkeren. ,,Misschien lachen we over 5 jaar wel om dit plan.’’

Ooit werd er in Emmen rekening gehouden met een groei naar 120.000 inwoners

Emmen wil zoals gemeld veel bouwplannen kwijt, simpelweg om vraag en aanbod beter met elkaar in aanbod te brengen. In 2010 werd er nog rekening gehouden met een gemeente die zou uitgroeien naar 120.000 inwoners, maar inmiddels zit Emmen al onder de 108.000 inwoners en dat aantal wordt elk jaar wat minder. Emmen is inmiddels een krimpgemeente.

Het Emmer snoeimes gaat vooral in de wijk Delftlanden

Het snoeimes gaat vooral in Delftlanden, waar meer dan 750 kavels overbodig zijn. Maar ook in een aantal dorpen, zoals Nieuw-Weerdinge en Emmer-Compascuum, gaat een streep door plannen. ,,Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling om de boel op slot te zetten, maar je wilt van slapende plannen af,’’ zei Otter. De wethouder en ook projectleider Arjan Veldmuis maakten gisteravond daarmee duidelijk dat Lefier niet bang hoeft te zijn dat terreinen, waar nu slapende plannen liggen, niet ooit de uitgelezen plek blijken te zijn voor andere nieuwbouwplannen. Henk Stolte van Lefier sprak die angst tijdens het spreekrecht uit.

Volgens wethouder Otter is de kans dat Emmen planschade moet betalen minimaal

Op vragen van onder andere Guido Rink (PvdA) en Annette Bosch (ChristenUnie) zei Otter dat de kans op planschade minimaal is. Emmen geeft grondeigenaren immers 18 maanden de tijd om alsnog hun plannen uit te voeren. Maar helemaal gerust op dat antwoord was de wethouder toch niet - reden waarom hij de raad binnenkort in een mail uitlegt waarom de planschade écht minimaal zal zijn.

menu