Het Emmer college van burgemeester en wethouders laat zich vanaf volgend jaar minder vaak vervoeren door een dienstwagen met chauffeur. Dit moet een besparing opleveren van tienduizenden euro’s per jaar.

De Emmer bestuurders hebben nu twee chauffeurs tot hun beschikking, met ieder een BMW 520. De chauffeurs zijn in dienst van de gemeente en beide auto’s worden geleased. Per dag zijn er gemiddeld twee tot drie ritten.

,,Binnen, maar ook ver buiten de regio’’, zegt woordvoerder Inge Frieso. ,,Het kan praktisch zijn om gebruik te maken van een auto met chauffeur. Dan kunnen collegeleden onderweg gewoon doorwerken. Dan moet je denken aan overleg, maar ook aan het doornemen van stukken en het voeren van telefoongesprekken.’’

Twee tot drie keer per dag

Voordat de coronacrisis losbarstte, werd op een gemiddelde werkdag twee tot drie keer per dag gebruikgemaakt van een auto met chauffeur. Bij andere afspraken buiten het gemeentehuis, stapten collegeleden in hun eigen auto of reisden ze met het openbaar vervoer.

Die manieren van reizen nemen naar verwachting volgend jaar toe, net als het gebruik van een taxi. De Emmer bestuurders gaan verder met één chauffeur en het nog vijf maanden durende leasecontract van een van de twee BMW’s wordt opgezegd.

Bezuinigingen

Het schrappen van een chauffeur met dienstauto valt in het kader van de bezuinigingen die Emmen wil doorvoeren. De verwachte besparing is tussen 33.220 en 52.480 euro per jaar. Er wordt wel rekening gehouden met extra kosten voor eigen vervoer, kaartjes voor het openbaar vervoer en de inzet van taxi’s.

Een van de nieuwe richtlijnen is dat ritten binnen de gemeente in vervolg allemaal met eigen vervoer gaan. De chauffeur die zijn baan verliest wordt begeleid naar een nieuwe functie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe